6-10 yaş ilköğretim öğrenclerinin kendilerini ifade etmede en uygun boyama tekniklerinin ararştırılması
Research on most sui̇table pai̇nti̇ng techni̇quest for self expressi̇on ofthe students between 6 and 10 agesi̇n pri̇mary school
- Tez No: 485696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çocuk resimleri, resim yapmak, kendini ifade etmek, boyama teknikleri, boyama tercihi, çocuk çizimleri, Children's pictures, paint, to express himself, painting techniques, choose painting, children's drawings
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Resim yapmak her minik elin en çok sevdiği uğraştır. Severek yapılan hiç bir şey kötü olmaz. Yaptığımız resmi bazen kendimizi ifade etme yolu olarak görürüz. Kimisi kocaman çizilmiş bir kahraman, kimisi kenarda terk edilmiş çizer kendini…İşte terk edilmesinler diye bu yorumlamayı yapabiliyor olmalıyız. Özellikle okul öncesi ve ilköğretimin ilk kademesinde görsel sanatlar dersi çok önemli yer tutar. Bu dönemde çocuğun algı seçiciliğine, estetik zevkinin gelişmesine, psiko-motor gelişimine hatta sakinleşip dinlenmesine ve pek çok şeye yardımcı olur. Elbette her şeyin olduğu gibi bunun da dönemleri var. Çocuk kalem tutmayı ve bir şeyler karalamayı 2 yaş civarı öğrenir. Bundan sonrada 4 dönemden geçer. Başta karalamayı öğrenir sonra temsili çizgilerle bir şeyler ifade etmeye çalışır daha sonra o temsili çizgiler daha anlaşılır birer şemaya dönüşür. En sonunda ise gerçekçi çizimler yapmaya başlar. Çocuklar resim yaparken her şeyi düz görürler. Hacim, mekân onlar için bir şey ifade etmez. Ne zaman ki perspektifi anlarlarsa o zaman bu ortadan kalkar. Bu da 12 yaşına kadar sürebilir. Nasıl bildikleri çok önemlidir göründüğü şeklin anlamı yoktur. Ezberlerinde ne varsa çiziverirler. Ancak 8 yaşından sonra ezberi bırakıp özgün çizebilirler. Çocuğun algısı geliştikçe gerçeğe yakın çizimler görebiliriz. Her çocuğun yaptığı resimle duygusal bir bağı vardır. Bunu çizdiği figürlerin sayfa içerisindeki farklılığından anlayabiliriz. Ruhsal açıdan bakacak olursak çocukta kızgınlık, sevgi, şefkat, dışlanma gibi hisler oluşmuş olabilir. Yaptığı resimde hissettiklerini çizmekten çekinmeyecektir. Hangi boyayı kullanırsa kullansın en sevdiği şeyi yine en sevdiği renkle boyar. Okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların kalem tarzı boyaları (keçeli, kuru boya, pastel) daha rahat kullandıkları görülmüştür. 9 yaşından itibaren ise guaj boya ve sulu boyada başarılı olmaya başlamışlardır. Bu durum el kaslarının gelişmesi ile doğru orantılıdır. İnsan sosyal bir varlıktır ve yaşadığı kültüre edindiği bilgilere hayatında her zaman ihtiyaç duyar. Onları kısıtlamak kalıba sokmak yaratıcı olmayacaktır. Bu sebeple çocuklar daima özgür çizimlere yönlendirilmelidir. Bu bir bahçeyse her çiçek farklı kokar. Çalışmanın amacı, geleceğimizin teminatı olan, çocuklarımızın resim yoluyla kendini ifade ederken, hangi boyama tekniklerini kullanmayı tercih ettiklerini belirlemek ve bu tercihlerin ışığında; resim eğitiminin geliştirilmesine yönelik tavsiyelerde bulunmaktır. Çalışmanın verileri 6-10 yaş aralığında ki ilkokul çocuklarının çizimlerinden elde edilmiş ve bu çizimleri yorumlanmıştır. Yapılan araştırma sonucunda çocukların, boyama teknikleri açısından, bir kısmının bulundukları sınıf düzeyine uygun ve bazen de bu düzeyin üstünde, bir kısmının ise olması gereken seviyenin altında bir performans sergiledikleri ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Every tiny hand is very fond of painting. No work done fondly will be bad. Sometimes we see the painting we draw as a way of expressing ourselves. Some draws oneself as a great hero and some also as abandoned aside.... So as not they to abandon, we must do this interpretation Visual arts course take an important place especially in pre-school and first stage of primary education. In this period, it helps selective perception, aesthetic pleasure, psychomotor development in children even they to calm down and rest and lots of things. Naturally, those mentioned is peculiar to different periods. Child learns to hold pencil and scribble something at about 2 years old after that also passes through four periods. Firstly, learns to scribble, secondly endeavour to state something with simulated lines afterwards these simulated lines turns into more understandable schema and begins realist drawings. Children see everything as straight by painting. Volume and space are meaningless for them. When they understand the perspective, this situation disappears. This may continue till 12 ages. It is very important how they know but appearing figure is meaningless. They draw things in their memory. But they can draw as original without memorization after 8 ages. We can see real-like drawings as long as perception of child develops. Every child has emotional tie with own painting. We can understand this from distinctness in page of figures which they draw. If we evaluate it in terms of spiritual, child may have some feelings like anger, love, compassion, exclusion. They feel free to draw their feelings. Whichever dye they use, they paint their favourite things with most favourite colour. It is seen that the child in pre-school and primary school use easier pen-type colours (felt-tip pen, dry paint, pastel etc). From 9 ages they begin to succeed in gouache and watercolour. This situation is directly proportional with development of hand muscle. Human is a social being and always need own culture and knowledge. To limit and stereotype these will not be creative. For this reason, child must be directed free drawings. If this is a garden each flower will smell different. The purpose of the study, which guarantees our future, our children, while expressing himself through painting, which they prefer to use their painting techniques and in the light of these preferences; to make recommendations for the improvement of training images. Drawing in primary school children in the age range 6-10 and constitute the main source of the study reviews these drawings. As a result of this research children, in terms of painting techniques, appropriate to their grade level, and sometimes above the level of a part, it has emerged a performance that is below the level needed to be a part of.