Cezayir 2 Üniversitesi Türkoloji Bölümü Temel Düzey (A1-A2) Türkçe Öğretim Programının diller için Avrupa ortak öneriler çerçevesi bağlamında stuflebeam'in çevre girdi süreç ürün modeliyle değerlendirilmesi
Evaluation of the Basic Level (A1-A2) Turkish Language Teaching Program at University of Alger 2 Department of Turcology Context of common European framework for languages by context input process product model of stuflebeam
  1. Tez No: 485697
  2. Yazar: MUSTAFA EMEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN FEYZİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkoloji, Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi, Öğretim programı, İhtiyaç analizi, Öğretim programı değerlendirme, Çevre girdi süreç ürün modeli, Cezayir, Turcology, Turkish language teaching as a foreign language, Curriculum, Common European Framework for Languages, Teaching, Need analysis, Curriculum evaluation, Context input process product model, Algeria
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmanın amacı Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesinin belirttiği ölçütler dikkate alınarak Cezayir 2 Üniversitesi Türkoloji Bölümünde uygulanan temel düzey (A1-A2) Türkçe öğretim programının Stufflebeam'in Çevre Girdi Süreç Ürün değerlendirme modelinden hareketle değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda bir yıl boyunca program çeşitli yönlerden değerlendirilmiştir. Çalışma nitel araştırma türlerinden bütüncül tek durum desenli durum çalışması yöntemiyle yürütülmüştür. 2016 yılında söz konusu bölümün birinci sınıfında eğitim alan kayıtlı 246 öğrenci, bölüm yöneticileri ve araştırmacıyla birlikte 6 Türkçe öğretmeni çalışmanın araştırma grubunu oluşturmaktadır. Veriler yapılan gözlem ve görüşmeler, uygulanan anketler ve doküman incelemesi yoluyla toplanmıştır. Kullanılan veri toplama araçlarıyla elde edilen nicel veriler SPSS16 programı kullanılarak betimsel istatistik işlemine tabi tutulmuştur. Gözlem ve saha notları, görüşme kayıtları, sınav kâğıtları ve öğrenci not dökümleri gibi nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yönteminden faydalanılmıştır. Bu süreçte uygulanan formlarda ve yapılan değerlendirmelerde Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesinin temel düzey için belirlediği ölçütler ve yeterlikler esas alınmıştır. Çalışma sonunda Türkoloji bölümünde uygulanan Türkçe öğretim programıyla ilgili çevre, girdi, süreç ve ürün boyutuna yönelik sonuçlara ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlardan bazıları şöyle sıralanabilir: Öğrencilerin bölümü tercih etmelerinde iş imkânlarının fazla olması etkilidir. Öğrencilerin cinsiyet, konuşulan ana dil ve bilinen yabancı diller bakımından farklılık göstermesi programa yönelik ilgi ve beklentilerini de çeşitlendirmektedir. Öğrencilerin tercüman olma isteği ile programda öncelikle konuşma ve dinleme becerilerine öncelik verilmesini istemeleri arasında bir ilgi bulunmaktadır. Günlük hayattaki Türkçenin öğretilmesi öğrencilerin ortak beklentileridir. Ülkede Türkiye'yi temsil eden resmi kurumlarla ve Türk firmalarıyla bölüm arasındaki iş birliği bölümün ve öğrencilerin akademik yeterliklerin artmasına ve öğrencilerin okul dışında pratik yapma imkânı bulmalarına olumlu katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the basic level (A1-A2) Turkish teaching curriculum applied at the Department of Turcology of the University of Algeria 2, taking into account the criteria specified by the Common European Framework of Reference for Languages, from the Stufflebeam's Context Input Process Product Evaluation Model. For this purpose, the curriculum has been evaluated in various aspects for one year. This qualitative study was designed as a holistic single case study design. Research group of this study consist of 246 students, department administrators and 6 teachers with researcher. The data were collected through observations and interviews, surveys and documents. The quantitative data obtained with the data collection tools used were subjected to descriptive statistics using the SPSS 16 program. The content analysis method was used in the analysis of qualitative data gathered through observations and field notes, interview, test papers and student grades. The forms and qualifications determined for the basic level of the Common European Framework of Reference for Languages are based on the forms and evaluations carried out in this process. At the end of the study, the results related to context, input, process and product dimension related to Turkish teaching program applied in Turkology department were reached. Some of the results reached can be summarized as follows: Students prefer their department is effective for students to have more business opportunities in their department. Differences of students as gender, native language and known foreign languages are diversifying to program interest and expectation. There is interest between with the request of the students to interpreters become and want to have more talk and listening skills in the program. Common expectation of students is learn daily Turkish. The relationship between department and official and private institutions that representing the Turkey is making a positive contribution to increase academic qualifications of department and students.