Mavisel Yener'in 'Dolunay Dedektifleri' roman dizisinde ortaokul çağındaki çocuklar için öngörülen kazanımlar
Middle scholl students foreseen outcomes in the book series 'Dolunay Dedektifleri' rritten By Mavisel Yener'
  1. Tez No: 485705
  2. Yazar: NAGİHAN AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TACETTİN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mavisel YENER, Dolunay Dedektifleri, Turkish lesson(1st-8th classes), curriculum, achievements
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma Mavisel Yener'in Dolunay Dedektifleri roman dizisinde ortaokul çağındaki çocuklar için öngördüğü kazanımları belirlemek için yapılmıştır. Çalışmanın kapsamını Mavisel Yener'in Dolunay Dedektifleri dizisindeki altı eser oluşturmaktadır.“Mavisel Yener'in Dolunay Dedektifleri roman dizisinde ortaokul çağındaki çocuklar için öngörülen kazanımlar nelerdir?”ve“Bu kazanımların Türkçe Dersi (1-8. Sınıflar) Öğretim Programı'nda ortaokul öğrencileri (5, 6, 7 ve 8. Sınıflar) için belirlenen kazanımlarla örtüşme oranı nedir?”soruları çevresinde Dolunay Dedektifleri roman dizisinitel araştırma yaklaşımlardan doküman incelemesi esas alınarak incelenmiştir. Eserlerde yer alan kazanımlar içerik analizi yöntemi ile tespit edildikten sonra tasnif ve tahlile tabi tutulmuştur. Yapılan inceleme sonucunda Mavisel Yener'in Dolunay Dedektifleri roman dizisinde yer alan altı kitapta Türkçe Dersi (1-8. Sınıflar) Öğretim Programı'nda yer alan kazanımlarla örtüşen kazanım örneklerine yer verildiği tespit edilmiştir.Bu amaçla çocuk edebiyatı alanındaki bu önemli dizinin Türkçe Programı'na uygun olduğu ve sadece bilgi yüklemesi yapılmadan kazanımları elde etmesinde öğrenciye yardımcı olacağı düşüncesiyle ortaokul Türkçe derslerinde kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been done to detect the foreseen achievements for the children in the secondory school age in the novel series of Mavisel YENER's Dolunay Dedektifleri. The scope of the study is composed of six works in the novel series of Mavisel Yener's Dolunay Dedektifleri. Dolunay Dedektifleri have been analyzed based on the document review of qualitative research approach with surrounding these questions :“What are the foreseen achievements of children in the secondary school age in the novel series of Mavisel YENER Dolunay Dedektifleri”and“What is the relavance between these achievements and the achievements determined forthe secondary school students in Turkish Language Teaching Programme?”After the achievements in the works had been determined, they were classificated and analyzed with Content Analysis Method. As a result of the analysis, it was detected that the six boks which are in the full series of the Dolunay Dedektifleri series included samples of the achievements related to the achievements in the Turkish lesson curriculum.