Üniversite hastaneleri yoğun bakım ünitelerinde kalite yönetimi
Üniversite hastaneleri yoğun bakım ünitelerinde kalite yönetimi
- Tez No: 485826
- Danışmanlar: PROF. DR. SADİ GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Quality, management, customer satisfaction, questionnaire, intensive care unit
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Kalite yönetimi; insan ihtiyaçlarına odaklı, çalışan memnuniyetinin yanı sıra müşteri (hasta) memnuniyetini destekleyen yönetim sürecidir. Bu tez de 'Üniversite Hastaneleri Yoğun Bakım Üniteleri' ndeki Kalite Yönetim Süreci' incelenmiştir. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kalitenin doğuşuna, ikinci bölümde sağlık işletmelerinde kalite yönetim sürecini ele alırken, üçüncü bölümde hastane yönetim sürecini, bu süreçteki indikatör yönetimini ve akreditasyonu ele aldık. Dördüncü ve son bölümde de yoğun bakımlarda kalite yönetiminin uygulanabilirliğinin yanı sıra bir üniversite hastanesi olan İbn-i Sina Hastanesi yoğun bakım ünitelerinde anket çalışmasına yer verilmiştir.Yapılan anket çalışması sonuçlarına bakıldığında araştırmanın yapıldığı yoğun bakım ünitelerinde katılımcılardan çoğunluğun kendi kurumlarında kalite birimi olduğundan haberdar olmadığı ve herhangi bir kaliteye yönelik seminer, konferans veya panel gibi çalışmaya katılmadığını, Sağlık Bakanlığı' nın yoğun bakımlar için belirlediği indikatörleri bildikleri ve uyguladıkları sonucuna varıldı. Yalnız iş güvenliği olduğundan, performansa yönelik parasal ödemelerin yapıldığına ve yöneticilerin sağlık çalışanlarına verdiği sözleri zamanında yerine getirdiği gibi parametrelere katılmadığı görülmüştür. Tüm bu yapılan anket çalışmasına göre müşteri tatmininin yanı sıra sağlık çalışanlarının tatmini de yönetim tarafından dikkate alınmalı ve üst yönetim ile alt yönetim arasında güven duygusu oluşturulmalıdır. Anahtar Sözcük: Kalite, yönetim, müşteri tatmini, anket, yoğun bakım ünitesi
Özet (Çeviri)
Quality management; focused on human needs, employee satisfaction as well as customer (patient) satisfaction management. This thesis examines the quality management process in university hospitals intensive care units. Thesis consists of four parts. In the first part the birth of quality. In the second part, the quality management process in the enterprises has been examined and in the third chapter the hospital management process we have addressed this process of indicator management and accreditation. In the fourth and final section, In addition to the applicability of quality management in care, a university hospital, İbn-i Sina Surveys were conducted in the intensive care units of the hospital. Questionnaire survey the participants in the intensive care units where the research was conducted they are not aware that a majority of them are quality units in their own institutıons and that they are of any quality that did not attend the seminar, conference or panel work for the Ministry of Health they informed the indicators they set for maintenance and they came to the conclusion. Business security only, manetary payments for performance are made, and managers did not participate in the parameters it fulfilled on time. According to this survey study, besides customer satisfaction, satisfaction of health workers management should be taken into consideration, confidence building between top management and suvmanagement.