Okul öncesi eğitimde iki dilli çocukların sosyal gelişimi
Social development of two language children in pre-school education
- Tez No: 485831
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURETTİN BELTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, İki Dillilik, Sosyal Gelişim, İletişim Becerileri, Davranışsal Gelişim, Grup İçi Gelişim, Pre-school Period, Bilingual, Social Development, Communication Skills, Behavioral Development, Within-Group Development
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Küreselleşme, ekonomik sorunlar, savaşlar ve göçler gibi toplumsal olaylar günümüzde çok sayıda toplum ve kültürün bir arada yaşamasını gerektirmektedir. Ancak çeşitli nedenlerle çok kültürlü, çok dilli toplumsal yapı her zaman desteklenmemektedir. Bu da özellikle çocukların sosyal gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Araştırmanın amacı, iki dilli çocukların okul öncesi dönem sosyal gelişiminin araştırılmasıdır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Mardin/Artuklu ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nda, 2014-2015 eğitim öğretim yılında görev yapmakta olan okul öncesi eğitimi veren öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan 5'li likert veri toplama aracı okul öncesi çocuklarda sosyal gelişim normları ve süreçleri dikkate alınarak hazırlanmıştır. Çalışmanın bulgularında okul öncesi dönemde iki dilli çocukların sosyal gelişiminin genel olarak olumlu algılandığı ve iki dilli olmanın özellikle yetişkinlerle olan iletişime dair sosyal gelişimi olumsuz etkilediği saptanmıştır. Sonuç olarak iki dili çocukların sosyal gelişimlerinin yetkililerin ve araştırmacıların araştırma ve uygulamalarında dikkate alması gereken önemli bir konudur.
Özet (Çeviri)
Globalization, economic problems, war and migrations kind of social incidents today require many societies and cultures to live together. But due to various reasons, multi-cultured, multi-lingual social structures are not supported all the time. This especially affects the social development of children negatively. The purpose of the study is the search of social development of bilingual children for the pre-school period. In this research, descriptive screen model has been evaluated. The population of the research consists of the pre-school teachers that work in Ministry of Education in Artuklu, the province of Mardin for the education period of 2014-2015. The data collection method used in the research has been prepared by taking the children's social development norms and processes for the pre-school period into consideration. Based on the findings it is specified that the social development of bilingual children is generally perceived positively but the bilingualism affects especially the communication with the adults negatively. As a result, it is concluded that the social development of bilingual children is an important issue that authorities and researchers should pay attention.