Gebelikte ruhsal iyi oluş ve eş uyumunun fizyolojik iyi olma ile ilişkisi
The relationship of physical well being with mental well being and marital adjustment in pregnancy
- Tez No: 486062
- Danışmanlar: PROF. DR. REFİA ASLIHAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Fiziksel iyi oluş, Mental iyi oluş, Bağlanma, Evlilik Uyumu, Pregnancy, Physical well-being, Mental well-being, Attachment, Marital Adjustment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, gebelik döneminde oluşan fizyolojik şikayetlerin; mental iyi oluş, evlilik uyumu ve bağlanma türü ile ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, özel bir hastane içinde bulunan kadın doğum polikliğine başvuran, en az okur-yazar, 18 yaş ve üzeri, çalışmaya katılmaya gönüllü olmuş 85 gebeye; demografik bilgilerini ve önceki ve şimdiki gebelik bilgilerini almak için Demografik Bilgi ve Gebelik Bilgisi Formu, bağlanma boyutunu ölçmek amacıyla Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II, mental iyi oluş düzeyleri için Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği, evliliklerindeki uyumu ölçmek amacıyla Locke&Wallace Evlilik Uyum Ölçeği uygulanmıştır. Gebelik döneminde yaygın görülen fiziksel belirtiler ile Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II, Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği, Locke&Wallace Evlilik Uyum Ölçeği puanları arasında anlamlı ilişki olmadığı, gebenin Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Puanı ile Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri Alt boyutu olan toplam kaçınma skoru arasında pozitif yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Gebenin Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri Alt boyutu olan toplam kaçınma skoru ile Locke Wallace Evlilikte Uyum Ölçeği: Total ilişki uyum skoru arasında anlamlı ilişki bulunduğu, kaçınma boyut skoru arttıkça ilişki uyumunun arttığı tespit edilmiştir. Araştırma ile, gebelik dönemi fiziksel yakınmalar ile mental iyi oluş ve eş uyumu arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, bağlanmada kaçınma boyutu ile mental iyi oluş ve evlilik uyumu arasında anlamlı ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Gebelik döneminde mental ve fiziksel sağlığın ilişkisinin önemi üzerinde durulmasının kadın ve aile sağlığı açısından fayda sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate relationships between mental well-being, marital adjustment, attachment style and physical symptoms of prenatal period. In the current study, literate and 18 year-old 85 participants who volunteered to be participants of the survey were given the Questionary of Demographic and Gestation Period Information in order to gather information about their demographic information and information about their former and present pregnancies. They were also given Experiences in Close Relationships-Revise (ECR-R) to measure their level of attachment, Warwick-Edinburgh Mental Wellbeing Scale to measure their level of mental well-being and Locke &Wallace Marital Adjustment Test to measure their marital adjustment. The study results show that there is no significant relationship between the mental well-being and marital adjustment and that there is a correlation between the mental well-being and avoidant attachment. The results also indicate that there is a significant relationship between avoidant attachment and marital adjustment. It has been recorded that the marital adjustment level increases in accordance with the avoidant adjustment level. According to the results of the study, there is no significant relationship between mental well-being and physical complaints during the pregnancy period; whereas, there is a significant relationship between avoidant attachment and mental well-being as well as a significant relationship between avoidant attachment and marital adjustment. Therefore, it is assumed that it would be beneficial for the health of women and families to mention the relationship between the mental and physical health during the pregnancy period.