Kocaeli Üniversitesi gebe polikliniğine başvuran 34 hafta ve üstü gebelerde depresyon belirtilerinin görülmesi ve ilişkili faktörler
- Tez No: 635147
- Danışmanlar: PROF. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Psikiyatri, Family Medicine, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: gebelikte depresyon, son trimester, ilişkili faktörler, Pregnancy, late trimester, associated factors
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş: Depresyon en sık görülen duygu durum rahatsızlıklarından birisidir. Hamile kadınların depresyon açısından değerlendirilmesi anne ve çocuk sağlığı için önemlidir. Annenin ruh sağlığının iyi olması doğmamış bebeğin de yararına olarak değerlendirilmektedir. Yöntem: Bu çalışmamız, Kocaeli Üniversitesi Gebe Kliniğine gelen gebelerle yapılmıştır. 34 hafta ve üstü gebeliği olan hamile kadınlar çalışmaya alındılar. Çalışmada sosyo-demografik ve varsa önceki gebelikle ilgili sorular, gebelik sırasında geçirilen hastalıklar ve Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği soruları 200 hamile kadına soruldu. Bulgular: Katılımcıların %17,5'unda edinburgh depresyon ölçeği puanı 12 ve üzerinde çıktı. Aile yapısı ve daha önceki ruhsal hastalık öyküsü olanlar ile depresyon belirtileri arasında anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: Gebeliğin son haftalarında ve trimesterinde depresyon taraması yapılmasının, aile yapısının ve sosyal yönlerinin de dikkate alınmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Depression is a mood disorder that is very common. Assesing for depression in pregnant women is important because of mother and child health. Well-being of mother's mood is benefical for unborn child Aim and Method: Our study is desinged in Pregnacy Clinic of Kocaeli University. Women is taken for this study, who have 34 wedge or up pregnancy. Socio-demografic, pregnancy related questions and Edinburgh Postnatal Depression Scale are asked to two hundred pregnant women. Findings: %17,5 of participants had 12 and up from Edinburgh Postnatal Depression Scale. Family types and history of mood disorder are associated with symptoms of depression. Conclusion: Screening for depression in late trimester of pregnancy is benefical and some factors should be considered. These factors are family types and social identifiers.