Panik bozukluğu tanısı alan bireylerde çocukluk çağı travma etkileri ve yaşam kalitelerinin incelenmesi
Investigation the quality of life and the effects of childhood trauma with people who were diagnosed with panic disorder
  1. Tez No: 486067
  2. Yazar: MERVE NALÇACI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA BARİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Panik Bozukluk, Çocukluk Çağı Travmaları, Yaşam Kalitesi, Panic Disorder, Childhood Trauma, Quality of Life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı panik bozukluğu tanısı alan bireylerde sağlıklı kontrol grubuna göre daha yüksek oranda çocukluk çağı travmalarının varlığını saptamaktır. Yine panik bozukluğu tanısı alan ve çocukluk çağı travmaları yaşayan bireylerin yaşam kalitelerini hangi düzeyde etkilediğini belirlemektir. Yöntem ve Gereç: Çalışmaya Bursa Devlet Hastanesi psikiyatri polikinliğine ayaktan başvuran 18-65 yaş arası 50 panik bozukluk hastası ile geçmiş ve şimdiki öyküsünde psikiyatrik hastalığı olmayan 50 sağlıklı kontrol grubu dâhil edilmiştir. Hasta ve kontrol grubuna kişisel bilgi formu, çocukluk çağı travmaları ölçeği ve yaşam kalitesi ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Panik bozukluğu tanısı alan bireylerin çocukluk çağı travmaları ölçeği puanları kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. hasta ve kontrol gruplarına bağlı olarak kişilerin cinsiyetlerine göre emosyonel istismar, fiziksel ihmal, cinsel istismar, çocukluk çağı travma puanları arasındaki farklılıkların istatistiksel olarak anlamlı olmadığı ; fiziksel istismar ve emosyonel ihmal puanları arasındaki farklılıkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlenmiştir. Hasta grubun WHOQOL- Bref yaşam kalitesi ölçeğinin toplam ve alt ölçek puanlarına bakıldığında kontrol grubuna göre yaşam kaliteleri daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Çocukluk çağı travmalarının varlığı ve alt çeşitleri bireylerde panik bozukluğun görülme oranını artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The goal of this research is to determine people who diagnosed with panic disorder will have more childhood trauma and also to investigate at which level childhood trauma will affect the quality of life with people who diagnosed with panic disorder. Method and Materials: This research was conducted with 50 panic disorder patients who were aged between 18-65 at psychiatry clinic in Bursa State Hopital and also 50 healthy people who do not any have psychiatric disorder were added to this research. Scale for quality of life, childhood trauma scale and personal information form were used to patient and control group. Findings: The results of childhood trauma scale in people with diagnosed panic disorder were significantly higher than control groups. Based on gender there are no statistically significant differences between the results of emotional abuse, physical neglect, sexual abuse, childhood trauma with patients and control groups. There are statistically significant differences between the results of physical abuse and emotional neglect. The quality of life is higher in control grups than in patients group according to reuslt of the WHOQOL-Bref quality of life scale's total and subscale scores. Results: The presence and sub-types of childhood trauma increase the probability of getting panic disorder.