Üniversite öğrencilerinin algıladıkları sosyal destek ile yalnızlık ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between social support and loneliness and depression levels in university students
- Tez No: 486077
- Danışmanlar: DOÇ. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Destek, Yalnızlık, Depresyon, Üniversite Öğrencileri, Social Support, Loneliness, Depression, University Students
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma“Üniversite öğrencilerinin algıladıkları sosyal destek ile yalnızlık ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi”amacıyla yapılmıştır. Araştırma İstanbul ili Üsküdar, Taksim, Bostancı, Kadıköy ilçelerinde Eylül-2017-Ekim-2017 tarihleri arasında yapılmıştır. Genellenmek istenen evrenin içerisinden planlanmış rastlantısallık ile 228 çalışma grubu oluşturularak uygulama yapılmıştır. Çalışma grubundaki bireylerin hepsine 'Sosyo- Demografik Bilgi Formu' ile 'Beck Depresyon Ölçeği', 'Ucla Yalnızlık Ölçeği' , "Beck Anksiyete Ölçeği', ' Aileden Algılanan Sosyal Destek Ölçeği', 'Arkadaşlardan Algılanan Sosyal Destek Ölçeği' uygulanmıştır. Araşatırmanın sonuçlarına göre; yalnızlık ve depresyon arasında çift yönlü pozitif bir korelasyon olduğu belirlenmiştir. Yalnızlık düzeyi arttıkça depresyon düzeyininde arttığı, yalnızlık düzeyinin azaldıkça depresyonunda azaldığı gözlemlenmiştir. Yalnızlık ve Aileden algılanan sosyal destek ile Arkadaştan algılanan sosyal destek arasında pozitif bir korelasyon olduğu belirlenmiştir. Bireylerdeki algılanan sosyal destek azaldıkça yalnızlaşma oranınında arttığı gözlenmiştir. Algılanan sosyal destek ölçeği daha spesifik sosyal destek algısını ölçen bir testle değiştirilmesi de değişkenin açıklamalarına katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine“the relationship between social support and loneliness and depression levels in university students”. The research will be carried out in the provinces of Üsküdar, Taksim, Bostancı and Kadıköy in Istanbul between September-2017-October-2017. Within the desired universe, 228 study groups were created with planned randomness.“Beck Depression Scale”,“Ucla Loneliness Scale”,“Beck Anxiety Scale”and“Family Perceived Social Support Scale”were applied to all of the individuals in the study group with 'Socio-Demographic Information Form' . According to the results of the research; there is a bi-directional positive correlation between loneliness and depression. It was observed that as the level of loneliness increased, depression increased, while as the level of loneliness decreased, depression decreased. It has been determined that there is a positive correlation between loneliness and social support from family and social support perceived by a friend. It has been observed that as the perceived social support in the individual decreases, the isolation rate increases. Changing the perceived social support scale to a test that measures the perception of more specific social support will contribute to explain the variability.