Avrupalı Türk göçmenlerde ebeveynlik tutumunun kuşaklararası karşılaştırılması
Cross-generational comparision of parental attitudes among Turkish immigrants in Europe
  1. Tez No: 486091
  2. Yazar: BİRGÜL ERYÖRÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASİL ÖZDOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen, göç, asimilasyon, Türk, aile, Migration, immigrant, assimilation, Turkish, family
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Ebeveyn olmak insanoğlunun hayattaki en zor ama bir o kadar da hoş ve önemli görevlerinden biridir. Belki mükemmel ebeveyn yoktur ama bir çocuğa nasıl davranacağını bilen, ruhen sağlıklı, doğru ebeveynler vardır. Bu çalışmanın amacı, Avrupa'da yaşayan Türk göçmenlerinin kuşaklar arası ebeveynlik tutumunu karşılaştırarak, hangi kuşağın hangi ebeveynlik tutumunu sergilediğini araştırmaktır. Çalışmada kuşakların cinsiyet, sosyo-ekonomik durum, eğitim ve kültür seviyeleri karşılaştırılarak, özellikle eğitim ve kültürün ebeveynlik tutumu üzerinde etkileri araştırılmıştır. Göç, kültürlenme, ebeveynlik tutumları gibi kavramlar üzerinde durularak bu konulardaki diğer akademik düzeydeki çalışmalardan yararlanılmıştır. Avrupa'da yaşayan, 56 kadın ve 25 erkekten oluşan toplam 81 Türk ebeveynine aile bilgi formu, ebeveynlik ve kültürlenme ölçeği ile anket doldurtulmuştur. Anket sonuçları SPSS programı ile değerlendirilmiş, kültürlenmenin ebeveynlik üzerindeki etkileri kuşaklar arası karşılaştırılmıştır. İkinci kuşağın üçüncü kuşağa göre daha otoriter olduğu görülmüş, bunun eğitim ve kültürlenme ile yakından ilgili olduğu tezine varılmıştır. İlk kuşaktan olan ebeveynlerin çoğunun hayatta olmaması, hayatta kalanların da hasta ve yaşlı olmaları bu kuşak hakkında fazla bilgi alınamamasına neden olmuştur. Ancak ilk kuşağın ekonomik zorluklar nedeniyle geldiği ve eğitim seviyesinin, hatta okuma yazma oranının bile düşük olduğu bilinmektedir. Yıllarca Avrupa'da isçi olarak çalışmalarına rağmen yaşadıkları ülkenin dilini öğrenememişler, gettolaşmış Türk mahallelerinde geldikleri yörelerin ağızlarıyla konuşmaya ve kendi kültürlerine bağlı kalmaya devam etmişlerdir. Dolayısıyla ilk kuşak, ikinci kuşaktan olan çocuklarının ev ödevleriyle ilgilenememiş, öğretmenleriyle görüşememiş, onların eğitimi için yeteri kadar zaman ayıramamıştır. Şüphesiz her kuşağın kendine göre zorlukları vardır. Göçmen olmanın verdiği zorlukların yanında, ekonomik krizler, küreselleşme vb. ile değişen yaşam biçimleri de insan davranışlarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Being a parent is one of the most difficult, but also pleasant and important tasks of humanity in life. Maybe there are no perfect parents, but there are healthy, right parents who know how to treat a child. The purpose of this study is to investigate what kind of parental attitude is exhibited by comparing the intergenerational parenting attitude of Turkish immigrants living in Europe. In the study, the gender, socio-economic status, education and culture levels of the generations were compared and the effects on educational attitudes and cultural attitudes were investigated. Migration, culture, parenting attitudes, and other academic aspects of these issues were discussed. Eighty one Turkish parents living in Europe were filled with a family information form, a questionnaire on parenting and culture. The results of the questionnaire were evaluated by SPSS program and the effects of cultivation on parenting were compared between generations. The second circle was seen to be more authoritarian than the third circle, and it came to the conclusion that it was closely related to education and culture. The fact that the majority of the first parents are not alive, and that the survivors are sick and old, have made it impossible to get much information about this generation. However, it is known that the first generation is due to economic difficulties and that the education level, even literacy rate is even lower. Despite years of working as a worker in Europe, they could not learn the language of the country they lived in, continued to talk with the mouths of the places they had come to in the ghetto Turkish neighborhoods and continue to stick to their own culture. Therefore, the first generation, the second generation, could not take care of their homework, talked to their teachers, and did not have enough time for their education. Each generation has its own difficulties. In addition to the difficulties of being a migrant, economic crises, globalization and so on. changing lifestyles also affect human behavior.