Eşcinsel bireylerde içselleştirilmiş homofobi ve açılım süreciyle ilişkisinin değerlendirilmesi
Internalized homophobia of homosexual individuals and evaluation of its relation with the opening progress
  1. Tez No: 486094
  2. Yazar: ÖYKÜ DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Internalized homophobia, opening, depression, anxiety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Gey ve lezbiyen bireylerin içselleştirilmiş homofobi ve açılım süreciyle ilişkisinin değerlendirilmesi amacıyla 35'i gey ve 35'i lezbiyen 70 eşcinsel birey ile bir çalışma yapılmıştır. Çalışmada eşcinsel bireylerin içselleştirilmiş homofobi düzeylerini araştırmak üzere Hudson ve Ricketts Homofobi Ölçeği, bireylerin depresyon düzeylerini araştırmak üzere Beck Depresyon Ölçeği , bireylerin anksiyete düzeylerini araştırmak üzere ise Beck Anksiyete Ölçeği ve kişilerden demografik bilgiler elde etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu bireylere uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre eşcinsel bireyde içselleştirilmiş homofobi düzeyi arttıkça depresyon ve anksiyete düzeyinin arttığı, gey ve lezbiyen olmaya göre içselleştirilmiş homofobi düzeyinin anlamlı şekilde farklılaşmadığı, sosyal çevreye açılma düzeylerine göre ortalama anksiyete ve ortalama depresyon puanları arasında fark olmadığı, aileye açılma düzeylerine göre ortalama anksiyete puanları arasında fark olmadığı ayrıca aileye açılma düzeylerine göre hiç kimse bilmiyor diyenlerin ortalama depresyon puanlarının çoğu biliyor ve herkes biliyor cevabını verenlerin depresyon puanlarından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Araştırmanın asıl problemi olan içselleştirilmiş homofobi ve açılım süreciyle ilişkisine yönelik yapılan analizlerde ise ailede eşcinsel bireyin cinsel yönelimine dair bilinirlik arttıkça içselleştirilmiş homofobi düzeyinde düşüş gözlenmiştir aynı şekilde sosyal çevrede kişinin cinsel yönelimine dair bilinirlik arttıkça içselleştirilmiş homofobi düzeyi azalmıştır. Anahtar Kelimeler : İçselleştirilmiş homofobi, açılım, depresyon, anksiyete
Özet (Çeviri)
In order to evaluate the relationship between the internalized homophobia of gay and lesbian individuals and their relationship with the initiative progress, a study was made with 70 homosexual individuals; 35 of them were gay and the remaining 35 individuals were lesbian. In the study, Hudson and Ricketts Homophobia Scale was applied in order to study the internalized homophobia levels of the homosexual individuals; Beck Depression Scale, to study the individuals' depression levels; Beck Anxiety Scale, to study the anxiety levels of the individuals; and the Personal Information Form, which was developed by the researcher, to gather demographic information from the individuals. According to the findings that were found as the result of the study, it was found that the depression and anxiety levels increased as the internalized homophobia level increased; the internalized homophobia level did not significantly differ depending on being gay or lesbian; there was not any difference between the points of average anxiety and average depression depending on the levels of opening to the social environment; and depending on the levels of opening to family, the points of average depression of those, who said that“no one knows”, and the others, who said“everybody knows”, were found to be higher. In the analyses of the relationship between internalized homophobia and opening progress, which is the fundamental question of the study, it was found that decrease was observed in the internalized homophobia level as the recognition of a homosexual individual's sexual orientation increased; and also, the level of internalized homophobia decreases as the recognition of this sexual orientation increased in the social environment.