Düzenli sporun beden algısı ve benlik saygısı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Examination of regularexerciseseffects on body perception and sel-respect
  1. Tez No: 486108
  2. Yazar: NEVİN IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL GÖĞCEGÖZ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Beden Algısı ve Benlik Saygısı
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı düzenli sporun bireylerin beden algıları ve benlik saygıları üzerindeki etkisini incelenmesidir. Ek olarak, araştırmada bireylerin cinsiyeti, yaşı, eğitim düzeyi, düzenli olarak spor yapıp yapmadıkları gibi değişkenlerin beden algısı ve benlik saygısı düzeyleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul içerisinde düzenli spor yapan ve yapmayan bireylerden oluşmaktadır. Aynı zamanda bireylerin demografik özelliklerini öğrenmek adına Kişisel Bilgi Formu ve değişkenleri ölçmek adına da Beden Algısı Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis H ve Spearman Koreslasyon Testleri kullanılmıştır. Araştırmada sosyodemografik özelliklere göre bakıldığında; düzenli olarak spor yapmayan bireylerin benlik saygısı düzeyleri düzenli olarak spor yapan bireylerin benlik saygısı düzeylerinden daha düşük olduğu, düzenli olarak spor yapmayan bireylerin anksiyete ve depresyon ölçeklerinden aldıkları puanların düzenli olarak spor yapan bireylerin anksiyete ve depresyon ölçeklerinden aldıkları puanlara oranla daha yüksek olduğu gibi sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmada yer alan bireylerin yaşı, medeni durumu, beden kitle endeksi, çalışma durumu gibi sosyo-demografik özelliklere göre de anlamlı sonuçlar elde edilmemiştir. Ayrıca; düzenli olarak spor yapan bireylerin benlik saygısı ölçeğinden aldığı puanlar arttıkça bireylerin anksiyete ve depresyon ölçeklerinden aldıkları puanlarda artmakta olduğu ve düzenli olarak spor yapmayan bireylerin benlik saygısı ölçeğinden aldığı puanlar arttıkça bireylerin depresyon ölçeğinden aldıkları puanlarda artmakta olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda spor yapmanın beden algısı ve benlik saygısı üzerinde olumlu etkisi olduğu görülmüştür. Bu nedenle spor konusunda eğitici ve yönlendirici çalışmalar yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study's aim is to reveal the effect of regular exercise on body perception and self-respect. Besides, the effects of variables such as individuals' sex, age, education level and regular exercise statuses on body perception and self-respect are examined. The population of the study are people in Istanbul who exercise regularly or irregularly. Also, according to identify demographic characteristics of individuals, Personal Information Form, and to evaluate variables, Body Perception, Rosenberg Self-Respect, Beck Depression and Beck Anxiety scales are applied by researcher. Mann Whitney U, Kruskal Wallis H and Spearman Correlation Tests are used in the analysis of data. When the socio-demographic characteristics analyzed, it is found out that people who exercise irregularly have lower self-respect levels than people who exercise reguarly, and these people also have higher scores on anxiety and depression scales than people who do exercise regularly. There was no meaningful results for socio-demographic features that take a part in the research, such as individuals' age, marital status, body-mass index or job status. In addition, it is seen that as people who exercise regularly have higher scores on self-respect scale, their scores on anxiety and depression scales increase too. Also, as people who do not exercise regularly have higher scores on self-respect scale, their scores on anxiety and depression scales increase too. It was seen that doing sports as a result of the study positively affected the body's sense of self and self esteem. Therefore, it is advisable to conduct educational and guiding work on sports. Keys Words: Exercise, Body Perception and Self Respect