Otistik çocuğa sahip ailelerin yılmazlık düzeylerinin incelenmesi
Otistik çocuğa sahip ailelerin yılmazlık düzeylerinin incelenmesi
- Tez No: 486218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE SENEM BAŞGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: autism spectrum disorder, family resilience assessment scale, resilience, self-efficacy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada otistik spektrum bozukluğu tanısı almış ve almamış çocukların ebeveynlerinin yılmazlık seviyesini değerlendirmek amaçlanmıştır. Rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alan ve sağlıklı olan çocukların ebeveynlerinden oluşan toplam 164 kişilik çalışmada ebeveynlere Aile Yılmazlık Ölçeği uygulandı. Mücadelecilik-Meydan Okuma, Öz-Yetkinlik, Yaşama Bağlılık ve Kontrol alt faktörlerinden oluşan ölçek ile ebeveynlerin demografik bilgileri karşılaştırıldı. Otistik spektrum bozukluğu tanısı alan çocukların ebeveynlerinin Öz-Yetkinlik değeri, tanı almayan çocukların ebeveynlerinin ortalamasından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü. Ebeveynlerin eğitim durumu ile Aile Yılmazlık Ölçeği Mücadelecilik-Meydan Okuma, Öz-Yetkinlik, Yaşama Bağlılık ortalamaları, ebeveynlerin medeniyet durumları ile Aile Yılmazlık Ölçeği Mücadelecilik-Meydan Okuma ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. Aile Yılmazlık Ölçeği ortalamalarının ebeveynlerin yaş, cinsiyet, aylık gelir, çalışma durumu grupları arasında anlamlı farklılık bulunmadı.
Özet (Çeviri)
This study aimed at evaluating resilience level in families with autistic children. A total of 164 parents of children who have no diagnosis of autism and who are diagnosed with autism and get service from rehabilitation centers. All parents are applied on Family Resilince Assessment Scale and test scores are analyzed. Challenging, Self Efficacy, Commitment to Life, and Control factors of this scale have been compared to demographic information of parents. Level of Self-Efficacy in families with autistic child was statistically lower compared to levels in families without autistic child. Parents' education level and marriage status had statistically significance with sub-factors of the scale (Challenging, Self-Efficacy, Commitment to Life). There were no statistically significance between demographic information (age, sex, monthly income, and working status) and sub factors of the scale.