Psikolojik sermayenin iş tatmine etkisi: Gaziantep ilinde ikinci organize sanayisinde halı firmalarında çalışanlara uygulanan bir alan çalışması
Psychological capital's work effectiveness: a field study applied to employees in carpet carpets in the second organize industry with Gaziantep
  1. Tez No: 486220
  2. Yazar: MUSTAFA AĞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik sermaye, iş tatmini, halı firmaları, çalışanlar, Psychological capital, job satisfaction, carpet manufacturer, employee
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Halı imalatı yapan fabrikalar, tekstil sektörü içinde yer almakta olup, ülke ekonomisi içinde önemli bir yer tutmaktadır. Bununla birlikte halı fabrikalarında çalışanların, psikolojik sermaye düzeyleri ve iş tatmin durumlarının işletmenin hedeflerini gerçekleştirme konusunda etkili olan hususlarındandır. Ticari rekabetin gittikçe arttığı günümüzde memnuniyet düzeyi yüksek müşterilere sahip olan bir işletme, böyle bir ortamda rekabet edebilmekte ve kârlılığını da artırmaktadır. Yapılan bu araştırmanın amacı, Gaziantep ilinde, ikinci organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren halı fabrikalarında çalışanların psikolojik sermaye düzeylerini belirlemek ve iş tatmin durumlarını tespit etmektir. Öte yandan çalışanların psikolojik sermaye düzeylerini oluşturan boyutlarla, iş tatminini oluşturan boyutlar arasında bir ilişki olup olmadığını ortaya konulması gerçekleştirilen bu araştırmanın diğer bir amacını oluşturmaktadır. Yapılan araştırma sonucunda halı fabrikalarında çalışanların psikolojik sermaye düzeylerinin ve iş tatmin düzeylerinin“yüksek”bir seviyede olduğu tespit edilirken yapılan korelasyon analiz sonucunda ise, halı fabrikalarında çalışanların psikolojik sermaye düzeyleriyle iş tatmin durumlarını açıklayan boyutlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Factories manufacturing carpets fall within the textile industry which are highly significant fort he national economy. Furthermore, the levels of psychological capital and job satisfaction of the factory employees influence the process of actualization of goals of the establishment. Even though nowadays the commercial rivalry increases, establishments which have customers with higher satisfactory levels are able to compete and achieve high profitability in such conditions. The aim of this research is to determine the psychological capital levels and job satisfaction ot the employees. With the acguired data, a connection between the dynamics that contribute to the level of psychologial capital and the job satisfaction has been tried to be revealed. According to research, psychological capital levels of the employee which works at the carpet manifacturers and their work satisfaction degree is concluded as“high”. Additionally, correlation analysis has been uncovered a statistical linkage between the psychologial capital level and job satisfaction.