Pozitif psikolojik sermayenin iş tatmini ve tükenmişlik arasındaki ilişkiye etkisi: Madencilik sektöründe bir uygulama
The effect of positive psychological capital on the relationship between work satisfaction and burnout: An application in mining sector
  1. Tez No: 622821
  2. Yazar: MENDERES KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN AYKUT ARIKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif psikoloji, öz yeterlilik, iyimserlik, umut, dayanıklılık, iş tatmini, tükenmişlik, Positive psychology, self-efficacy, optimism, hope, endurance, job satisfaction, burnout
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Pozitif psikoloji kavramı son yıllarda yaygın olarak konuşulan ve giderek daha önemli bir konu haline gelmiştir. Bugünün örgütleri, hızla değişen ve giderek daha karmaşık bir ekonomik, sosyal ve kültürel sistem ile mücadele ediyor. Kuruluşların bu tür bir ortamda hedeflerine ulaşabilmesi ve rakiplerine göre sürdürülebilir bir rekabet avantajı kazanabilmesi, mevcut insan kaynağının bilinmeyen yönlerini keşfetmek ve onlara yatırım yapmaktır. Konunun ilşkisel değeri, bu araştırmayı yürütmenin temelidir. Bu bağlamda, kurumlardaki performansı artırmak için çalışanların öz yeterlilik, iyimserlik, umut ve dayanıklılık bileşenlerinden oluşan pozitif psikolojik sermaye unsurlarını keşfetmeleri, geliştirmeleri ve yönetmeleri önemlidir. Bu çalışmada, iş tatmini ile insan kaynağının bir unsuru olan pozitif psikolojik sermayenin tükenmesi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, İç Anadolu, Ege ve Marmara Bölgelerinde madencilik sektöründe çalışan 1546 beyaz yakalı çalışan, kolay örnekleme yöntemiyle incelenmiştir. Toplam 431 kişiden veri toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda psikolojik sermaye ile iş tatmini arasında zayıf bir pozitif ilişki olduğu, psikolojik sermaye ile tükenmişlik arasında ise negatif yönlü zayıf bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of positive psychology has become a widely spoken and increasingly important subject in recent years. Today's organizations are struggling with a rapidly changing and increasingly complex economic, social and cultural system. The fact that organizations can achieve their goals in such an environment and gain a sustainable competitive advantage over their competitors is to discover and invest in the unknown aspects of the existing human resources. The relational value of the subject was the basis for conducting this research. In this context, in order to improve the performance in organizations, it is important for the employees to discover, develop and manage the elements of positive psychological capital consisting of self-efficacy, optimism, hope and endurance components. In this study, it is aimed to investigate the relationship between job satisfaction and burnout of positive psychological capital which is an element of human resources. For this purpose, 1546 white-collar employees working in mining sector in Central Anatolia, Aegean and Marmara Regions were surveyed by easy sampling method A total of 431 data were collected. As a result of the analyzes, it was found that there is a weak positive relationship between psychological capital and job satisfaction, while there is a weak negative relationship between psychological capital and burnout.