Psikolojik sermayenin iş tatmini ve örgütsel özdeşleşme üzerine etkisi: Otel işletmeleri çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of psychological capital on job satisfaction and organizational identification: A study on hotel employees
- Tez No: 475908
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAHİME DİLEK KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, İş Tatmini, Örgütsel Özdeşleşme, Pozitif Psikoloji, Psychological Capital, Job Satisfaction, Organizational Identification, Positive Psychology
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı örgütsel davranış literatürünün önemli bir değişkeni olan psikolojik sermayenin iş tatmini ve örgütsel özdeşleşme üzerine etkisini ortaya koyarak, Ankara'da bulunan 5 yıldızlı otel işletmeleri özelinde bu değişkenleri tanımlamak ve bu davranışların turizm sektöründe nasıl çalıştığını ortaya koymaktır. Çalışmanın konusu, psikolojik sermayenin iş tatmini ve örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkilerini bir model çerçevesinde incelemektir. Bulguların içeriği bağlamında; 569 çalışan ve yöneticiye uygulanan anket verilerinin demografik yapıları, tanımlayıcı istatistikler, değişkenlerin birbiri ile olan ilişkileri ve araştırması yapılan konuyla ilgili yapısal eşitlik modeline ilişkin sonuçlar değerlendirilmiştir. Araştırmanın modeli kurulurken psikolojik sermayenin çekirdek yapısı ve boyutlarından her birinin, iş tatmini ve örgütsel özdeşleşme ile ilişkili olabileceği varsayımından yola çıkılmıştır. Bu kapsamda 23 otel çalışanına toplamda 690 adet anket dağıtılmıştır. Araştırma için dağıtılan anketlerden 579 tanesi geri toplanmıştır. Analizlere 569 kişilik örneklem üzerinden devam edilmiştir. Bulunan sonuçlara göre; psikolojik sermaye ile iş tatmini arasında yüksek düzeyde pozitif yönlü bir ilişki; psikolojik sermaye ile örgütsel özdeşleşme arasında yüksek düzeyde pozitif yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Psikolojik sermaye algısının dayanıklılık alt boyutundan iş tatminine göre değeri en yüksek derecededir. Bunun haricinde psikolojik sermaye algısının iyimserlik alt boyutunun değeri negatif ve düşük düzeydedir. Bunun haricindeki tüm alt boyutlara ait değerler pozitif yönlü ve anlamlı bulunmaktadır. Psikolojik sermayenin iyimserlik alt boyutu ile örgütsel özdeşleşme arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki bulunmamaktadır. Diğer alt boyutlardan örgütsel özdeşleşme değişkeni arasında anlamlı ve pozitif ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the influence of psychological capital, which is an important variable of the literature on organizational behavior, on job satisfaction and organizational identification, defining the variables specific to the 5-star hotels in Ankara, and exposing how these behaviors work in the tourism sector. The subject of the study is to examine the effects of the psychological capital on job satisfaction and organizational identification within a model. In context of the findings; Demographic data, descriptive statistics, interrelationships of variables, and conclusions about the model of the structural equality related to the survey were evaluated. The establishment of the model of the study was based on the assumption that each of the nuclear structure and dimensions of psychological capital can be related to job satisfaction and organizational identification. A total of 690 questionnaires were distributed to 23 hotel employees. 579 of the questionnaires distributed for the study were collected. Analyzes were carried out on a sample of 569 people. According to the results; A high positive relationship between psychological capital and job satisfaction; There was a high positive relationship between psychological capital and organizational identification. The level of psychological capital perception is the highest in terms of job satisfaction from the endurance sub-dimension. Besides, the value of psychological capital perception is negative and low level of optimism sub-dimension. The values of all the sub-dimensions except this are positive and meaningful. There is no negative relationship between psychological capital's optimism sub-dimension and organizational identification. There is a meaningful and positive relationship between organizational identity change and other sub-dimensions.