Havayollarında yolcu konforu ve hizmetlerinin şirket faaliyet ve finansal performansına etkisi
Effect of passenger comfort and services on the company business and financial performance of airlines
- Tez No: 486276
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CAVCAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Analitik hiyerarşi prosesi, Hizmet-konfor parametreleri, Performans parametreleri, Skytrax, Ağırlıklı ortalama analizi, Analytic Hierarchy Process, Service-comfort parameters, Performance parameters, Skytrax, Weighted average analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Sivil Havacılık Sektöründe havayollarını 2015/2016 döneminde yaklaşık 19.2 milyon anket uygulayarak değerlendiren World Airline Awards'ın 2015 yılının en iyi 100 havayolu içerisinde yer alan bayrak taşıyıcı havayolları, bu çalışmanın örneklemini meydana getirmiştir. Seçilen 20 havayolu iki ana parametre altında Analitik Hiyerarşi Prosesi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bunlardan ilki olan hizmet parametresi kendi içerisinde koltuk genişliği, koltuk aralığı, ücretsiz izin verilen bagaj sayısı, ücretsiz parça başına izin verilen bagaj ağırlığı ve kabin içi eğlence faktörleri altında değerlendirilirken, bir diğer parametre olan performans ise, kendi içerisinde arz edilen koltuk kilometre, ücretli yolcu kilometre, arz edilen koltuk kilometre başına gelir, arz edilen koltuk kilometre başına gider, arz edilen koltuk kilometrenin ücretli yolcu kilometreye bölünmesiyle elde edilen yük faktörü ve arz edilen koltuk kilometre başına gelirin arz edilen koltuk kilometre başına gidere bölünmesiyle elde edilen gelirin gideri karşılama oranı faktörleri altında değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda hizmet ve performans parametrelerinin arasındaki korelasyonun, havayollarının bilançolarındaki etkisi hesaplanmış olup, göreceli ve sübjektif değil, objektif olarak rakamsal değerler esas alınarak belirlenen hizmet ve performans parametrelerinin havayollarının kar/zarar dengesindeki önemi ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Top 100 Airlines of the year of 2015 by World Airline Awards, which evaluated airlines in the civil aviation sector by applying 19,2 million surveys in the period of 2015/2016, forms the sample of this study. The 20 selected airline companies were evaluated using Analytic Hierarchy Process method under two main parameters. The first of these parameters is service parameter is evaluated under seat width, seat pitch, free checked baggage, baggage weight and entertainment factors; while performance which is the second main parameter is studied under the Available Seat Kilometers (ASK), Revenue Passenger Kilometers (RPK), Cost Per Available Seat Kilometers (CASK), Revenue Per Available Seat Kilometers (RASK), Load Factor which is ratio of RPK to ASK and the revenue/cost balance factor which is ratio of RASK to CASK. As a result of this evaluation, effects of the correlation between service and performance parameters to the airline's balance has been calculated. With the analysis based on numerical values rather than subjective ones, importance of service and performance parameters on airline's profit/loss balance uncovered.