Mizahi televizyon reklamlarına yönelik dikkatin incelenmesinde nörobilimsel yöntemlerin kullanımı
The use of neuroscientific methods for evaluating attention towards humorous television commercials
- Tez No: 486277
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİME AYHAN YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mizahi reklamlar, dikkat, nörobilimsel yöntemler, tüketici nörobilimi, Humor in Advertising, attention, neuroscientific methods, consumer neuroscience
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Literatürde mizahi televizyon reklamlarına yönelik dikkat geleneksel yöntemlerle incelenmiş ve ölçülmüştür. Günümüze kadar mizahi televizyon reklamlarına yönelik dikkatin ölçülmesinde herhangi bir nörobilimsel yöntem kullanılmamıştır. Dolayısıyla da mizahi televizyon reklamlarına yönelik dikkatin incelenmesinde ve ölçülmesinde nörobilimsel yöntemlerin kullanıldığı bir araştırma gerçekleştirilmemiştir. Bu çalışma kapsamında mizahi televizyon reklamlarına yönelik dikkati nörobilimsel yöntemlerle inceleyebilmek ve ölçebilmek ve bunun da geleneksel yöntemlerle destekleyebilmek hedeflenmiştir. Bu doğrultuda araştırma karma bir yöntemle iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada, tasarlanan deneyde katılımcılara belirlenen mizahi reklam filmi izletilirken eş zamanlı olarak eeg (elektroensefalografi), göz izleme ve yüz ifadesi kodlama yöntemleri kullanılmıştır. İkinci aşamada ise reklamı izleyen katılımcılardan izlemiş oldukları reklama yönelik tutum anketini cevaplamaları istenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre mizahi televizyon reklamlarına yönelik dikkatin ölçülebildiği belirlenmiştir. Ayrıca eeg ve geleneksel yöntemle ölçülen kadın ve erkek katılımcıların dikkat seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamsal bir farklılık olduğu da gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the literature, attention towards humorous television commercials has been studied and measured by traditional methods. No neuroscientific methods have been used in the measurement of attention towards humorous television commercials until today. Therefore, any researchs have not been conducted on the use of neuroscience methods in the evaluation and measurement of attention towards humorous television commercials. Within the scope of this study, it was aimed to be able to evaluate and measure the attention towards humorous television commercials with neuroscience methods and to support it with traditional methods. In this way, study has been conducted in a two-stage mixed method. In the first stage, in the designed experiment, while the participants were watching, the humorous commercial film determined, eeg (electroencephalography), eye tracking and facial coding methods were used. In the second stage, participants were asked to respond to the attitude questionnaire for the commercial they watched. According to the results of the study, it has been determined that attention towards humorous television commercials can be measured. It has also been seen that there was a statistically significant difference between the levels of attention of female and male participants measured by eeg and traditional method.