تاثير حركت التراث في شعر المتنبي
Mütenebbî'nin şiirinde gelenekçi hareketin etkisi
  1. Tez No: 486305
  2. Yazar: ASIA ANWAR SALEH KOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KIRKIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel miras, tenkid, şiir kültürü, tarihsel miras, Cultural heritage, criticism, culture of poetry, historical heritage
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalışma giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Girişte mütekaddimîn eleştirmenlerin geleneğe yönelik tutumları, modern eleştirmenlerin görüşleri ve şiir kültürünün önemi ele alınmıştır. Çalışmanın konusu ise dört bölüme yayılmıştır. Birinci bölümde lafız, şekil ve biçim olarak Kurân, hadis ve ilgili kıssalar, metin ekseninde Kitabı Mukaddes ile bağlantılı olarak kullanım açısından Mütenebbi'nin şiirlerinde dinî mirasın etkisi irdelenmiştir. İkinci bölümde Arap kültür mirası, şairlerin kullanımları, anlatıları, olaylar karşısındaki duruşları açısından Mütenebbî'nin şiirlerindeki etkisi işlenmiştir. Üçüncü bölümde tarihsel mirasın tarihi kişiliklerin, olayların ve savaşların kullanımı açısından Mütenebbinin şiirlerdeki etkisi incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde kültürel mirasın Mütenebbî'nin şiirindeki sanatsal kurgunun oluşumunda, şiirinin inşasında ve şeklinin teşekkülünde, dili kullanımında, alıntı ve tazmin gibi sanatsal ifadelerin kullanımındaki etkisi işlenmiştir
Özet (Çeviri)
The study includes an introduction and four sections. In the introduction, the attitudes of the previous critics towards the tradition and the views of modern critics and the significance of the poetic culture were discussed. The topic of the study was discussed in four sections. In the first section, the influence of religious heritage in the poems of Mütenebbi was examined in terms of literal, formal and stylistic use in connection with the Quran, Hadith and related short texts. In the second section, the impact of Arabic cultural heritage on the poems of Mütenebbî was scrutinized based on the poetical use, expressions and attitudes of the poets towards the current events. In the third section, the influence of historical heritage, historical personalities, events and the wars on the poetry of Mütenebbi were examined. In the fourth and final section, the impact of the cultural heritage on the creation of artistic construct in the poetry of Mütenebbî, in the construction of his poetry, formation of the poetic form, use of the language and the use of artistic expressions such as quotation and redress.