The role of coopetition strategy in achieving dimensions of competitive advantage an analytical study of the mobile-telecom companies in Sulaimaniyah governorate
Ulaşılabilir rekabet avantajı sağlamada işbirliği stretejilerinin etkisi: Süleymaniye'deki telefon şirketlerinde analitik bir çalışma
  1. Tez No: 486313
  2. Yazar: KARWAN RASUL ABDALLA BOLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULVAHAP BAYDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirliği, Rekabetçi, Kofibasyon Stratejisi, Makro Seviye, Meso Seviyesi, Mikro Seviye ve Rekabet Avantajı, Cooperate, Competitive, Coopetition Strategy, Macro Level, Meso Level, Micro Level, and Competitive Advantage.4883812088
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, kooperatif stratejisinin rekabet avantajı boyutlarını elde etmedeki rolünü analiz etmektir. Böylece, bu amaca ulaşmak için, çalışmanın örnekleri Süleymaniye valiliğinde faaliyet gösteren mobil iletişim şirketlerinin 150 anket katılımcısı kıdemli yöneticisi, müdür yardımcısı ve şirket idari personeli tarafından toplanmıştır; (Asia Cell, Korek, ve Zain). Yöntem bölümünde, bu çalışma, bağımsız sorgu stratejisi ile bağımlı değişken olarak kooperatif stratejisi ve rekabet avantajı boyutları olan bağımlı değişken arasındaki korelasyonun ve etkisinin uyumlu olduğu çeşitli soruları araştırarak, sorunun kategorisini belirler. Sonuç olarak, teorik bir model çalışma için kasıtlı ve daha sonra test etmek için çalışma hipotezleri oluşturdu ve bu, SPSS Versiyon 24 kullanılarak birçok istatistiksel teste tabi tutuldu. Korelasyon analizi sonuçları, kooperatif stratejisi bağımsız değişkeni ile bağımlı değişken olarak rekabet avantajı boyutları arasında pozitif bir anlamlı ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, koopetasyon stratejisi seviyeleri (makro, mezo ve mikro) rekabet avantajı üzerinde etkileri vardır, ancak mikro düzey rekabet avantajı boyutları üzerinde en güçlü etkiye sahiptir, ancak makro düzey diğer seviyelere göre en zayıf etkiye sahiptir. Eşzamanlı kooperatif stratejisi ve rekabet avantajı içeren ilişkilerde, pratik bulgularımız, şirketlerin müşterilerin daha uzak bir noktasında gerçekleştirilen faaliyetlerde daha sık işbirliği yapmaya ve rekabet etmeye meyilli olduklarına işaret ederek faaliyetlerin mobil hizmet müşterilerine duyurulmasının önemli olduğunu düşündü müşterilere daha yakın aktivitelerde. Bu nedenle sonuçlar, Koopetasyon stratejisinin ve düzeylerinin Süleymaniye valiliğinde mobil telekom şirketlerinin rekabet avantajı boyutlarını elde etmede gerçekten etkili bir rol oynadığını belirtti.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the role of coopetition strategy in achieving competitive advantage dimensions. Thus, to achieve this purpose, the samples of the study collected from 150 survey contributors' senior managers, deputy managers and company administrative staff of the mobile-telecom companies operating in Sulaymaniyah governorate, namely; (Asia Cell, Korek, and Zain). In the method part, this study categorizes the study's problem, through investigating several questions, concerted on the nature of the correlation and effect between coopetition strategy as the independent variable and dependent variable that is competitive advantage dimensions. Consequently, a theoretical model deliberates for the study, and then formed the study hypotheses to test, and this has been subjected to numerous statistical tests by using SPSS version 24. The results of correlation analysis presented that there is a positive significant relationship between coopetition strategy independent variable and dimensions of competitive advantage as a dependent variable. Besides, the coopetition strategy levels as (macro, meso, and micro) have the effects on competitive advantage, but the micro level has the strongest effect on dimensions of competitive advantage, however macro level has the weakest effect compared to other levels. In relations comprising of concurrent coopetition strategy and competitive advantage, the confidence of activities to the mobile service clients seems to matter, as our practical findings point out that the companies tend to more frequently cooperate in activities carried out at a greater distance from clients and compete in activities closer to clients. Therefore, the results specify that indeed, coopetition strategy and its levels perform an active role in achieving competitive advantage dimensions of mobile-telecom companies in Sulaymaniyah governorate.