Türkiye' de 2000 – 2016 yılları arasında bağımsız denetim ve iç denetim alanında yayınlanan lisansüstü tezlere yönelik içerik analizi
Content analysis in graduate theses published in turkey about independent auditing and internal auditing between years 2000 and 2016.
  1. Tez No: 486463
  2. Yazar: MERVE ATEŞLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, İç Denetim, Independent Audit, Internal Audit
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bilgi kullanıcıları açısından finansal tablolara olan güvenin zamanla azalması nedeniyle denetime olan ilgi artış göstermiştir. Dolayısıyla, bilgi kullanıcıları, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak için denetimden yararlanarak doğru kararlar alabilmekte ve yatırımlarını ona göre yapmaktadırlar. Bu araştırma, Türkiye' de 2000 – 2016 yılları arasında bağımsız denetim ve iç denetim alanında yayınlanan lisansüstü tezlere yönelik içerik analizini gerçekleştirerek ulaşılan tezlerin zamanla değişimlerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma yöntemi olarak, özetleyici içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamındaki verilere,“ Bağımsız Denetim ”ve“ İç Denetim ”anahtar kelimelerini kullanarak YÖK' ün Ulusal Tez Merkezi'nden ulaşılmıştır.“ Bağımsız Denetim ”ile ilgili erişime açık olarak 58 adet lisansüstü teze,“ İç Denetim ”ile ilgili olarak da 104 adet lisansüstü teze ulaşılmıştır. Erişim izni olan 162 adet lisansüstü tez, veri tabanından indirilerek Microsoft Excel programı aracılığıyla“ Bağımsız Denetim Tablosu ”ve“ İç Denetim Tablosu ”olarak, iki ayrı tabloya denetim türlerine göre kaydedilmiş ve bu tezler“ Yayınlanan Tezin Tarihi”,“ Yayınlanan Tezin Türü ”,“ Yayınlanan Tezin Üniversitesi ”,“ Yayınlanan Tezin Anabilim Dalı ”,“ Yayınlanan Tezde Kullanılan Yöntem ”ve“ Yayınlanan Tezin Çalışma Alanı ”olarak kaydedilmiştir. Araştırma kısıtı olarak, erişim izni olmayan tezler araştırmaya dahil edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Interest towards auditing increased gradually because of decreasing reliability paid to financial statements in terms of information users. Therefore, information users utilize auditing so as to reach reliable information thus taking right decisions and making investments accordingly. This study is conducted for performing content analysis of graduate theses published in the field of independent audit and internal audit plus detecting their alterations over time. Summative content analysis is used as research method in the study. Data in research coverage is reached from national thesis center of council of higher education via using key words of“Independent Audit”and“Internal Audit”. 58 graduate theses is reached about“Independent Audit”and 104 graduate theses is reached about“Internal Audit”. 162 graduate theses downloaded from database and recorded as“Independent Audit Table”and“Internal Audit Table”, subsequently they are recorded in categories as“Publishing Date of Thesis”,“Type of Published Thesis”,“Publishing University”,“Department That Thesis Published”,“Method Used in Published Thesis”and“Research Field of Published Thesis”. As a limitation to the study, theses which are not opened to access is not included in research.