Uzaktan eğitimde bilgi merkezi hizmetlerine yönelik durum analizi ve uygulama önerisi
An analysis of present situation and application suggest about information center services in distance learning
  1. Tez No: 486467
  2. Yazar: BEGÜM YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ GÖKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Eğitim ve Öğretim, Information and Records Management, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Bilgi Merkezleri, Bilgi Hizmetleri, Distance Learning, Information Centers, Information Services
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Gelişen teknoloji, eğitim alanında yeni uygulamaları beraberinde getirmiş ve uzaktan eğitimin (UE) gelişimini desteklemiştir. UE'nin ülkemizde yaygınlaşması ve UE' ye olan talebin her geçen gün artması eğitimin temel taşlarından biri olan bilgi merkezlerinin uzaktan öğrenenlere bilgi hizmeti sunma noktasındaki önemini artırmıştır. Bu çalışmada, Türkiye'deki bilgi merkezlerinin UE öğrencilerine sundukları mevcut bilgi ve belge hizmetleri tespit edilerek, eksikliklerin giderilmesine yönelik uygulama önerileri sunulmaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında uluslararası bilgi hizmeti standartları incelenerek, Türkiye'de uzaktan eğitim programı olan üniversitelerin bilgi merkezlerine anket uygulaması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlarla bilgi merkezlerinin uzaktan eğitim öğrencilerine sundukları hizmetler için mevcut durum analizi yapılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ise anket sonuçlarına göre tespit edilen eksikliklerin giderilmesi amacıyla bilişim teknolojileri kullanılarak uygulamalı önerilere yer verilmiştir. Bu çalışma sonuçlarının; bilgi merkezlerinin mevcut hizmetlerini gözden geçirerek UE öğrencilerine uluslararası standartlara uygun hizmetler geliştirmelerinde katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Advancing technology has brought new applications in the field of education and supported the development of distance learning (DL). The increasing demand for DL, which has become widespread in our country, has also increased the importance of information services offered to distance learners by information centers, which are one of the cornerstones of education. In this thesis, proposals for implementation in order to overcome shortcomings are presented by determining information and document services offered to distance learners by the information centers in Turkey. In the first phase of the thesis, a survey was applied to the information centers of universities offering distance learning programs in Turkey by examining the international information service standards. With the results obtained, the current situation analysis was conducted for the services that information centers offered to distance learners. In the second phase of the study, proposals for implementation were applied by using information technologies in order to overcome the shortcomings determined according to the survey results. It is expected that the results of this study reviewing the current services of information centers can contribute to the services offered to distance learners by the information centers in accordance with the international standards.