Döviz piyasalarında piyasa riskinin ölçülmesi: Riske maruz değer yöntemi ile bir uygulaması
Measuring market risk in foreing exchange markets: an application with value at risk (VAR) method
- Tez No: 486469
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE YASEMİN YEGİNBOY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Yönetimi, Riske Maruz Değer (RMD), Risk, Risk Management, Value-at-Risk (VaR)
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 75
Özet
Piyasaların gelişmesi ve serbestleşmesiyle finansal risk kavramı da gelişim göstermiştir. Risk bir zamanlar zarar veya kayıp kavramlarını karşılarken artık kazanç anlamına da gelmektedir. Finansal açıdan risk kavramı çok çeşitli bir kavramdır. Özellikle de piyasaların küreselleşmesi ve entegre olması sebebiyle piyasa riski ve bu riskin ölçülmesi kavramları ön plana çıkmıştır. Reel piyasalarda faaliyet gösteren küresel düzeyde her işletme için finansal ve ticari ilişkiler açısından döviz önemli bir unsurdur. Gelişmekte olan piyasalarda özellikle durağan olmayan ve değişkenliğin yüksek olduğu koşullarda döviz kuru dalgalanmaları ciddi düzeyde bir risktir. Güçlü bir risk yönetimi sayesinde oluşabilecek zararlar en aza indirilirken, ayrıca risk bazlı analizlerle hem finansal kuruluşlar hem de ülkeler açısından daha kontrollü büyüme sağlanmaktadır. RMD piyasa riski ölçümünde kullanılan hesaplama yöntemlerinden biridir. Bu yöntem yatırım yapılacak olan piyasada belirli bir olasılıkla zarar etme durumunu ortaya koymaktadır. RMD, belirli bir zaman aralığında ve belirli bir güven düzeyinde ortaya çıkması beklenen kayıp olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada döviz piyasalarının piyasa riski hesaplanması amaçlanmıştır. Bunun için döviz piyasasından EURO/TR ve USD/TR varlıkları ele alınmıştır. Çalışmada yer alan ZT portföyü 2007-2011 yıllarını ve XY portföyü 2012-2016 yıllarını kapsamaktadır. ZT ve XY portföylerinin RMD'leri hesaplanarak karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonunda kriz dönemini kapsayan ZT portföyünün RMD'i XY portföyünün RMD'inden daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development and liberalization of markets, the concept of financial risk has also developed. The risk meant loss once but now it also means gain. From a financial perspective, the concept of risk is a very diverse concept. Notedly, the market risk and the measurement of this risk have come to the forefront because of the globalization and integration of the markets. Foreign exchange is an important element in terms of financial and commercial relations for every business at global level operating in real markets. Exchange rate fluctuations are a serious risk in emerging markets, particularly if they are not stable and are highly volatile. While losses are minimized by a strong risk management, risk-based analyzes provide more controlled growth in terms of financial institutions as well as countries. VaR is one of the calculation methods that is being used to measure market risk. This method poses a certain possibility of lose-making to the market to be invested. VaR is defined as the expected loss of a certain time interval and a certain confidence level. The purpose of the study is to calculate market risk of currency markets. For this purpose, EURO / TR and USD / TR assets are being examined in foreign currency market. The ZT portfolio in the study covers the years 2007-2011 and the portfolio XY in the years 2012-2016. The VaRs of the ZT and XY portfolios are calculated and compared. At the end of the study it was determined that the ZT portfolio covering the crisis period had a higher VaR portfolio than the VaR of the VaR portfolio.