Gastrointestinal sistem tümörleriyle ilgili epidemiyolojik bir çalışma (1977-1995 Dönemi - 3960 olgu)
An Epidemiological study on gastrointestinal system tumors
- Tez No: 48649
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLTEN TEKUZMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Smdirim Sistemi, Benign ve Malign Tümörler, TNM' ye göre Evrelendirme, Epidemiyoloji, Histopatolojik Tam, Cerrahi Tedavi, Kemoterapi, Radyoterapi, İmmünoterapi, Yaşam Süreleri, 5 Yıllık Sağkalım Oranlan, Gastrointestinal Tractus, Benign and Malign Tumors, Staging with TNM, Epidemiology, Histopathology, Surgical Treatment, Chemotherapy, Radiotherapy, Immunotherapy, Mean Survival, 5-Year Survival
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Bu çalışmada, 1.1.1977 - 31.12.1995 tarihleri arasında, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde tanısı konulan ve / veya tedavi edilen“Sindirim Sistemi Tümörlü 3960 olgu”epidemiyolojik açıdan incelenmiş ve sunulmuştur. Araştırmaya özafagus, mide, ince barsak, karaciğer, safra kesesi, safra yollan, pankreas, kaim barsak, apendiks, anüs, omentum ve dalağın benign ve malign, primer ve sekonder tümörleri dahil edilmiştir. Yıllara göre olguların tümör lokalizasyonlan, histopatolojik tamları, yaş ve cinsiyet gibi bazı demografik özellikleri, tam anındaki tümör evreleri, yapılan cerrahi girişirnler, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi alıp almadıkları kaydedilmiş, her bir hastanın hastalığının seyri ve yaşam süresi saptanmaya çahşılmıştır. Daha sonra sağkahm süresine etki eden faktörler literatürle karşılaştırılarak, tablo, grafik ve önemlilik testleriyle vurgulanmıştır. Olguların 1224*ü (% 30.9) mide, 1106*sı (% 27.9) kolon ve rektum, 562'si (% 14.2) karaciğer, 316*sı (% 8.0) özafagus, 251'i (% 6.3) pankreas, 158'i (% 4.0) ince barsak, 107'si (% 2.7) safra kesesi, 86'sı (% 2.2) dalak, 47*si (% 1.2) koledok, 37'si (% 0.9) ampulla vateri, 34'ü (% 0.9) appendiks, 22'si (% 0.6) anüs, 10'u (% 0.2) da omentum ve mezenter tümörüdür. Olguların % 60'ında histopatolojik tanı adenokarsinomdur. Tüm olguların yaş ortalaması 54,00 ± 14.18 bulunmuştur. Anatomik lokalizasyona göre olgular ayrıldığında hesaplanan yaş ortalamaları arasında anlamlı fark saptanmıştır. İnce barsak, dalak, appendiks ve omentum tümörlü olguların yaş ortalamaları diğerlerinden daha düşük bulunmuştur, izlenen 19 yıllık süre içinde kolon ve rektum, pankreas, karaciğer, ampulla vateri tümörlü olguların görülme sıklığında bir artış; özafagus, mide ve anüs tümörlü olguların görülme sıklığında ise bir azalma olduğu saptanmıştır. İleri evredeki mide malign tümörlü olgularda kemoterapinin, olguların yaşam sürelerine olumlu katkısı olduğu saptanmıştır. Tam yöntemlerinin gelişmesine bağlı olarak çekum ve çıkan kolon tümörlerinin tüm kolon ve rektum tümörleri içindeki oram 19 yılda % 10.6' dan % 16.1' e yükselmiştir. Literatürdekinin aksine özafagus distal ve mide proksimaldeki adenokarsinom olgularının görülme sıklığında bir artış gözlenmemiştir. Ayrıca ince barsaHarda en sık tespit edilen malign tümör, literatürden farklı olarak adenokarsinom değil lenfoma olarak tespit edilmiştir. Ülkemizde henüz sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanılmadığı için, tüm smdirim sistemi tümörlü olguların tam anındaki evreleri, literatüre göre daha ileri olmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, 3960 cases with gastrointestinal system tumor, which have been diagnosed and / or treated at Hacettepe University Medical Faculty Hospitals, between January 1977 and December 1995 had been examined and presented. The primary and secondary tumors of the oesophagus, stomach, small intestine, liver, gallbladder, extrahepatic bile ducts, pancreas, large intestine, appendix, anus, omentum and spleen were included in the study. The localization and histopathology of tumors, demographical features such as age and sex, the stage at the time of diagnosis, the type of surgical treatment, chemotherapy, radiotherapy, immunotherapy and their results were recorded. The factors effecting survival were analyzed using tables, graphics and statistical methods. Then, the results were compared with the literature. The tumor distribution according to anatomical sites of the present 3960 cases were as follows: 1224 (30.9 %) stomach, 1106 (27.9 %) colon and rectum, 562 (14.2 %) liver, 316 (8.0 %) oesophagus, 251 (6.3 %) pancreas, 158 (4.0 %) small intestine, 86 (2.2 %) spleen, 47 (1.2 %) common bile duct, 37 (0.9 %) ampulla of Vater, 34 (0.9 %) appendix, 22 (0.6 %) anus, and 10 (0.2 %) omentum and mesenteric tumors. 60 % of the cases was adenocarcinoma. The mean age was 54.00 ± 14.18. The mean age varied between different anatomical localizations. The cases with small intestine, spleen and omentum tumors were younger than the others. In the evaluation of 19 years, there was an increase in the incidence of colon and rectum, pancreas, liver and ampulla of Vater tumors, whereas there was a decrease in the incidence of oesophagus, stomach and anus tumors. The chemotherapy which had been used for advanced stomach cancer had a positive impact on survival. With the advent of new diagnostic techniques, there was an increase in the ratio of caecum and ascending colon neoplasms among the colorectal tumors in the aforementioned period. The ratio of the caecum and ascending colon tumors which was formerly 10.6 % had reached to 16.1 %. In contrast to the literature, the incidence of distal oesophageal and proximal gastric adenocarcinoma hadn't been increased and most common type of tumor in the small intestine was lymphoma, not adenocarcinoma. The stages of the cases with gastrointestinal system tumors were found to be advanced when compared with the literature, a probable explanation can be lack of early diagnosis and public awareness.