Pharmacognostic researches on pinus species growing in Turkey
Türkiye'de yetişen pinus türleriyle ilgili farmakognostik çalışmalar
- Tez No: 713978
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Pinus türleri, Fenolik bileşikler, Antioksidan aktivite, In vitro Gastrointestinal Sindirim Simülasyonu, YPİTK, Antidiyabetik aktivite, Pinus species, Phenolic compounds, Antioxidant activity, In vitro Gastrointestinal Digestion Simulation system, HPTLC, Antidiabetic Activity
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi ve Fitoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Mevcut çevresel faktörler ve yaşam biçimleri oksidan ve antioksidan dengesini bozmakta ve insan vücudunda oksidatif stres ve çeşitli hastalıklar tetiklenmektedir. Önemli kanıtlar, oksidatif stresin doğrudan diyabet ve onun mikrovasküler ve kardiyovasküler komplikasyonları ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bilimsel araştırmalar doğal ürünlerin vücudu oksidatif stresten ve buna bağlı birçok hastalığı hafifletme yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir. P. pinaster kabuklarından elde edilen patentli standardize bir ekstrakt olan Pycnogenol®, farmakolojik olarak aktif doğal ürünlerden biridir. Bu tez Türkiye'de doğal olarak yetişen iki Pinus türünden; P. brutia Ten., P. pinea L., ve Türkiye'de yetiştirilen bir Pinus türünden; P. pinaster Ait., elde edilen kabuklarının sıcak su ekstraktlarının fitokimyasal profilini, antioksidan ve antidiyabetik aktivitelerini değerlendirmek için planlanmıştır. Ekstraktların kimyasal ve aktivite profilleri Pycnogenol® ile in vitro gastrointestinal insan sindirim simülasyon sistemine uygulanmadan önce ve sonra karşılaştırılmıştır. İncelenen tüm bitkilerin sıcak su kabuğu ekstrelerinin, serbest radikal temizleme, metal indirgeme aktivitesi ve toplam antioksidan aktivite açısından yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. Ayrıca sonuçlar, çalışılan tüm ekstraktların α-glukosidaz, α-amilaz enzimleri ve ileri glikasyon son ürünleri (AGE'ler) üzerinde güçlü inhibitör aktivitelere sahip olduğunu göstermiştir. Toplam fenolik, fenolik asit, proantosiyanidin ve flavonoit içerikleri ve ayrıca bazı proantosiyanidinlerin (proantosiyanidin A1, proantosiyanidin B1/B2 karışımı, proantosiyanidin C1), bazı flavan-3-ol türevlerinin (kateşin/epikateşin karışımı, epigallokateşin, epigallokateşin gallat, kateşin gallat), ve diğer bazı fenolik bileşiklerin (taksifolin, kafeik asit ve ferulik asit) miktarları çalışılan tüm ekstraktların fitokimyasal içeriğini aydınlatmak için ölçülmüştür. Bu bileşenlerin teşhisi ve miktar tayini amacıyla Yüksek Performanslı İnce Tabaka Kromatografisi (YPİTK) sistemi kullanılmıştır. Sonuçlar, in vitro insan gastrointestinal sisteminin fitokimyasal profili, antioksidan ve anti-diyabetik potansiyelleri olumsuz etkilemesine rağmen, tüm ekstraktların yüksek fenolik içeriğe ve güçlü biyolojik aktivitelere sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Current environmental factors and lifestyles deteriorate the balance of oxidants and antioxidants, and hence, oxidative stress and various diseases trigger in the human body. Substantial evidence suggests that oxidative stress is associated directly with diabetes and its microvascular and cardiovascular complications. Numerous scientific research has indicated that natural products could prevent the body from oxidative stress and alleviate many oxidative stress-related diseases. Pycnogenol®, a patented-standardized extract from P. pinaster barks, is one of the pharmacologically active natural products. This thesis was planned to evaluate the phytochemical profile, antioxidant and anti-diabetic activities of hot water extracts from the barks of two naturally growing Pinus species in Turkey; P. brutia Ten., P. pinea L., and one cultivated species in Turkey; P. pinaster Ait. Their chemical and activity profiles were compared to Pycnogenol® before and after submitting to an in vitro gastrointestinal human digestion simulation system. In vitro antioxidant assays indicated that hot water bark extracts of all studied plants possess high antioxidant activity in terms of free radical scavenging, metal-reducing activity, and total antioxidant activity. In addition, the results showed that all studied extracts had potent inhibitory activities on α-glucosidase, α-amylase enzymes and advanced-glycation end products (AGEs). The total phenolic, phenolic acid, proanthocyanidin, and flavonoid contents and also the amounts of some proanthocyanidins (proanthocyanidin A1, a proanthocyanidin B1/B2 mixture, proanthocyanidin C1), and flavan-3-ol derivatives (catechin/epicatechin mixture, epigallocatechin, epigallocatechin gallate, and catechin gallate), and several other phenolic components (taxifolin, caffeic acid, and ferulic acid) were measured to reveal the phytochemical contents of all studied extracts. High Performance Thin Layer Chromatography (HPTLC) system was used to identify and quantify of these metabolites. The results indicated that even though in vitro human gastrointestinal system negatively influenced the phytochemical profile, antioxidant and anti-diabetic potentials, all extracts possess high phenolic content and potent biological activities.