Endokrin sistem üzerinde olumsuz etkiye sahip estradiol ve fenitrotiyonun tayinine yönelik modifiye elektrot temelli elektrokimyasal sensör geliştirilmesi
Development of electrochemical sensor based on modified electrode for the determination of estradiol and fenitrothion which have negative effects on the endocrine system
  1. Tez No: 486654
  2. Yazar: DUYGU TOPÇUOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimya, Endokrin sistem bozucu kimyasallar, Sensör, Modifiye elektrot, Electrochemistry, Endocrine system disrupting chemicals, Sensor, Modified electrode
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Endokrin sistem bozucu kimyasal (EBK)'ların uzun süreli kullanımı bazı kanser türlerinin oluşumuna, ürüme bozukluklarına ve obezite gibi birtakım hastalıklara sebebiyet vermektedir. Bu kimyasalların yüksek toksisiteleri ve kararlı bir yapıya sahip olmalarından dolayı hızlı ve düşük derişimlerde tayinleri oldukça önemlidir. Bu tez çalışması kapsamında EBK sınıfında yer alan 17-β-estradiol (EST) ve fenitrotiyon (FNT)'un hızlı, hassas, seçici ve kolay tayinlerini gerçekleştirmek amacıyla modifiye elektrot temelli elektrokimyasal sensör geliştirilmesi amaçlanmıştır. İlk olarak sistamin bağlı altın nanopartiküllerle modifiye edilmiş tütsülenmiş silikadan oluşan bir nanokompozit sentezlenmiştir. Daha sonra sentezlenen nanokompozit, grafen nanoşeritlerle karıştırılarak homojen bir modifikasyon ajanı elde edilmiştir. Hazırlanan modifikasyon ajanıyla karbon pasta elektrot modifiye edilmiş ve EST tayinin için bir voltametrik yöntem önerilmiştir. Söz konusu yöntemle EST için oldukça düşük bir gözlenebilme sınırı (7,4 nM) elde edilmiştir. Tez çalışmasının ikinci kısmında, grafen oksitin tütsülenmiş silika yüzeyinde indirgenmesi ile bir nanokompozit hazırlanmış ve camsı karbon elektrodun modifikasyonunda kullanılmıştır. Hazırlanan modifiye elektrot fenitrotiyonun indirgenmesinde elektrokatalitik etki göstererek pik akımlarını önemli derecede arttırmıştır. Hazırlanan elektrokimyasal sensörlerin gerçek örneklerde kullanımı araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar hazırlanan her iki elektrokimyasal sensöründe hedeflenen analizlerde güvenle kullanılabileciğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The long-term use of endocrine disrupting chemicals (EDCs) leads to the formation of certain types of cancer, disorders of the reproductive system and diseases such as obesity. Because of the high toxicity and stable structure of these chemicals, rapid and low concentration determinations are very important. In the scope of this thesis, it was aimed to develop electrochemical sensor based on modified electrode in order to realize rapid, sensitive, selective and easy determination of 17-β-estradiol and fenitrothion which are EDCs. Firstly, a nanocomposite consisting of fumed silica modified with cystamine self-assambled gold nanoparticles was synthesized. The synthesized nanocomposite was then mixed with graphene nanoribbons to obtain a homogeneous modification agent. The carbon paste electrode was modified with the prepared modification agent and a voltammetric method was proposed for 17-β-estradiol determination. With this relevant method, a very low detection limit (7,4 nM) was obtained for 17-β-estradiol. In the second part of the thesis, a nanocomposite prepared by reduction of graphene oxide on the fumed silica surface and it was used in the modification of glassy carbon electrode. The prepared modified electrode showed an electrocatalytic effect in the reduction of fenitrothion, thereby increasing the peak currents significantly. The use of prepared electrochemical sensors in real samples has been investigated. The results showed that both of the electrochemical sensor prepared in this study can be used safely in the proposed analysis.