Perakende zincirinde yazar kasa verimlilik analizi ve model önerisi
In the retail chain, cash register productivity analysis and model suggestion
  1. Tez No: 486683
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ÖZGÜR ALTUNSU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABBAS DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yazar Kasa, Perakende, Veri Ambarı, Verimlilik Analizi, İş zekası, Cash Register, Retail, Data Warehouse, Productivity Analysis, Business Intelligence
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Perakende zincirlerinin devamlılığını sağlayabilmesi ve sektörel rekabet ile başa çıkabilmesi, tüm süreçlerde verimlilik ile mümkün olmaktadır. Herhangi bir alanda yapılacak değişikliğin etkisi , şube sayısı ile çarpıldığında büyük maliyet veya tasarruf sağlamaktadır. Ödeme Kaydedici Cihazlarının sayısında yapılacak değişiklik; yatırım, bakım maliyetini, mağazadaki satış alanını ve müşteri memnuniyetini direkt etkileyecektir. Mevcut mağazalar için Datawarehouse dan alınacak veriler analiz edilerek verimsiz kullanılan kasaların tespit edilmesi ve verimsizliklerin nedeninin araştırılması hedeflenmektedir. Mağaza bazında perakende sektöründeki dönemsel değişkenlikleri karşılayacak optimum Ödeme Kaydeci Cihaz ihtiyacı belirlenecektir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda, Mağaza formatı,m2 ve ciro tahmin kriterleri baz alınarak "Optimum Yazar Kasa Modeli ve Sayısını Belirleyen Model geliştirilmesi ve yeni mağaza yatırımlarında bu modele göre OKC sayısı önerilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ensuring the continuity of retail chains and coping with sectoral competition is possible with efficiency in all processes. The effect of the change on any equipment budget provides significant cost or savings when multiplied by the number of stores. The change in the number of payment recorders will directly affect the investment, maintenance cost, sales area and customer satisfaction in the store. Analyzing the data from the Data Warehouse for existing stores, it is aimed to determine the inefficiently used cash registers and to investigate the cause of inefficiencies. At this point, it will be possible to determine the optimum number of payment recipient devices that will meet the periodical fluctuations in the retail sector on a store basis. Based on the information obtained, it will be possible to develop Optimum Written Cash Register Model and Number Determination Model based on store form, square meter and turnover estimation criteria, and it will be possible to recommend the number of payment recorder devices in new store investments according to this model.