Genel anestezi altında vazokonstrüktörlü lokal anestezik uygulamalarının hemodinamik ve biyokimyasal etkilerinin incelenmesi
Hemodynamic and biochemical effects of local anesthesia under general anesthesia
  1. Tez No: 48686
  2. Yazar: KÜRŞAT ALANYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERDA TAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, Lokal anestezi, Vazokonstrûktör, Hemodinamik etki, Biyokimyasal etki, General Anaesthesia, Local Anaesthesia, Vasoconstructors, Haemodynamic Effects, Biochemical Effects
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
m ÖZET Ağız-Diş-Çene Hastalıkları ve Cerrahisinde, genel anestezi uygulanan operasyonlarda karşılaşılan belirli sorunlar; genel anesteziklerin bilinen vasodilatator etkileri sonucunda kanama eğiliminin artması, cerrahi uyarıya bağlı aritmi oluşumu, miyokardın halojenli gazların etkisi ile endojen ve eksojen kateşolaminlere karşı duyarlı hale gelmesidir. Çalışmamız; diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezik ajanlar içerisindeki vazokonstrüktörlerin genel anestezi altındaki hastalarda kanamanın kontrol edilmesi, cerrahi uyanlar sonucu oluşabilecek istenmeyen durumların önlenmesi amacı ile kodlarının değerlendirilmesi ve bu ajanların miyokard üzerindeki etkilerinin belirlene bilmesi amacına yönelik planlandı. Hacettepe Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Ağız- Diş- Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalma başvuran ve genel anestezi gerektiren, medikal olarak ASA 1 grubunda olan 13'ü kadın, 17si erkek toplam 30 hasta üzerinde yapıldı. 10'ar kişilik 3 gruba ayrılan hastalara saf, Fellypresin ve Epinefrin içeren lokal anestezik ajan uygulanarak oluşabilecek hemodinamik, biyokimyasal ve oksijen saturasyonu değişiklikleri incelendi. Genel anestezi koşullarında gerekli moniterizasyon yapıldıktan ve intravenöz yollar açıldıktan sonra PreGA, PreLA, LAO, LA 10 ve LA20 zamanlarında monitör değerleri kaydedildi, 5cc. venöz kan örnekleri alındı. Kan örnekleri biyokimyasal olarak, glukoz, potasyum ve sodyum yönünden değerlendirildi. Tüm gruplarda, yukarıda belirtilen zaman dilimlerinde gözlenen kan basıncı değişiklikleri belirli zamanlar için anlamlı olmakla birlikte normal şuurlarda idi. Olguların hiç birinde aritmi gözlenmedi. Kullanılan vazokonstrüktör oranının minimum olması ve yavaş enjeksiyon nedeni ile nabız yönünden literatür ile uyumlu bulgular elde edilmedi.IV Vazokonstrûktör ajanların oksijen saturasyonu üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi gözlenmedi. Cerrahi stres, anestezi derinliği, travma derecesi ve uygulama alam gibi etkenlere bağlı olan kan glukoz düzeyi, özellikle epinefrin uygulamalarında beklenilen artışları göstermedi, fellypresin uygulanan olgularda ise düşüş gösterdi. Her üç grupta da plasma potasyumu, lokal anestezinin erken döneminde hafif bir yükselme gösterirken 10. dakikadan soma düşme eğilimde olup ancak tüm değerler normal laboratuar değerleri dışına çıkmamaktadır. Lokal anestezik ve vazokonstrûktör ajanların sodyum metabolizması üzerinde ise herhangi bir etkisi olmadığı görüldü. Bu bulguların ışığında; genel anestezi altındaki hastalarda yapılan vazokonstrûktör uygulamalarının, uygun dozaj ve yönteme göre yapıldığında, sağlıklı bireylerde hemodinamik, biyokimyasal ve oksijen saturasyonu değişiklikleri yapmayacağı, güvenli olarak kullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In Oral & Maxillofacial Surgery, when general anesthesia is applied various problems occur including; increased tendency to bleeding due to the well- known vasodilatatory effect of general anesthetics, arrhythmias because of surgical stimuli, the sensitivity of myocardium to endogenous and exogenous catecholamines as a result of halogenated hydrocarbons. The present study was undertaken in order to evaluate the benefit of local anesthetic agents with vasoconstructors on the control of bleeding, the prevention of possible complications due to surgical stimuli, and also the effect of these agents on myocardium. The study was conducted on a total of 30 patients, 13 female and 17 male, who admitted to the Oral Surgery Department of Hacettepe University School of Dentistry with indication of general anesthesia and were medically classified as ASA1 Group. The patients were randomly divided into 3 groups consisting of 10 patients. Plain local anesthetic agent and local anesthetic agents with fellypressin or epinephrine were given to these groups in order to evaluate the possible changes in oxygen saturation, hemodynamics and biochemicals. After the necessary monitorisation under general anesthetic principles and intravenous canulation was performed, monitored values were recorded and 5cc venous blood samples were obtained during PreGA, PreLA, LAO, LA 10 and LA20. Blood samples were biochemically examined regarding to glucose, potassium and sodium contents. Although the changes in blood pressure within the time frames mentioned above were remarkable, it was still within normal limits in all of the 3 groups. No evidence of arrhythmias was noticed in any of the cases. Our findings regarding to pulse rate were not inconsistent with the existing literature due to the use of minimum concentration of vasoconstrictor and performance of slow injection. noticed. No negative effect of vasoconstructor agents on oxygen saturation wasVI Blood glucose level, affected by various factors such as surgical stress, extension of anesthesia, degree of trauma and site of surgery, did not present the expected increase with epinephrine application but showed a significant decrease in cases where fellypresine was used. Altough the plasma potassium level showed a slight increase in the early period of local anesthesia and tended to decrease after 10 minutes, all of the values obtained were within the normal laboratory limits in all of the 3 groups. When sodium is concerned, it was determined that the local anesthesic with vasoconstructor agents had no effect on sodium metabolism. Based on the findings of the present study, it can be suggested that, vasoconstructor applications in patients under general anethesia does not lead to any type of change in hemodynamics, biochemicals and oxygen saturation and can be safely used when it is given with appropriate dosage and method.