Milbemectin ile seleksiyon yapılmış Panonychus ulmi Koch (Acari:Tetranychidae) popülasyonunda direnç, direnç kalıtımı ve bazı detoksifikasyon enzimlerinin belirlenmesi
Determination of resistance, inheritance and some detoxification enzymes in Panonychus ulmi Koch (Acari:Tetranychidae) population selected with milbemectin
  1. Tez No: 486915
  2. Yazar: MEHMET ALİ İNANICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Panonychus ulmi, milbemectin, direnç, esteraz, GST, P450, Panonychus ulmi, milbemectin, resistance, ezterase, GST, P450
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu tez çalışmasında Panonychus ulmi (Koch)'de milbemectin'e direnç gelişimi, direnç kalıtımı ve biyokimyasal direnç mekanizması incelenmiştir. Bu amaçla hassas popülasyon HS'de milbemectinile seleksiyon yapılmıştır.Çalışmada ilaçlama kulesi-yaprak disk yöntemi kullanılmıştır.Öncelikli olarak HS popülasyonunda milbemectin LC50 ve 70 değerleri belirlenmiştir.İlk seleksiyon dozu olarak LC70 dozu kullanılmıştır.Daha sonraki seleksiyon dozları ise her seferinde 1.5 kat artırarak uygulanmıştır.Beşinci seleksiyon sonunda, dirençli popülasyonda direnç kalıtım çalışmaları ve biyokimyasal çalışmalar yapılmıştır. Panonychus ulmi hassas popülasyonunda milbemectin LC50ve 70 dozları sırasıyla 0.117 ve 0.264 µL / 100 mL su olarak bulunmuştur. HS popülasyonun 5 seleksiyon sonunda LC50 değeri 0.870 µL / 100 mL suya ve direnç oranıda 7.43 kata artmıştır. Direnç kalıtım çalışmalarında, M5 ♂ x GSS ♀resiprokal çaprazlamasından elde edilen F1 dişilerinde, D= 0.56; GSS ♂ xM5 ♀ resiprokal çaprazlamasından elde edilen F1 dişilerinde ise, D= 0.06 olarak bulunmuştur. Biyokimyasal çalışmalarda ise esteraz, glutathion S- transferaz (GST) enzimi ve cytochrome P450 (P450) enzimleri sırasıyla α-naftyl asetat, 1-chloro-2,4-dinitrobenzene (CDNB) ve 7-ethoxycoumarin (7-EC) substratları ile belirlenmiştir. Seleksiyon popülasyonunda (M5) esteraz, GST ve P450 enzimleri sırasıyla başlangıç popülasyona göre 1.67, 0.57 ve 2.09 kat artmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, development of resistance, resistance inheritance and biochemical resistance mechanism of milbemectin in Panonychus ulmi (Koch) have been investigated. For this aim, the susceptible population HS was also selected with milbemectin. LC50and 70 values of milbemectin in the HS population were determined primarily. As first selection dose LC70 value was used. Subsequent selection dose has been increased1.5-fold each time. At the end of the fifth selection, resistance inheritance studies and biochemical studies were carried out in resistant populations.In the susceptible Panonychus ulmi population, LC50and 70 doses of milbemectin were found as 0.117 and 0.264 μl / 100 mL water, respectively. At the time of 5 selection in HS populations, the LC50 value increased to 0.870 μl / 100 mL water and the resistance rate increased to 7.43 fold. In resistance inheritance studies, in F1 females obtained from M5 ♂x GSS ♀ and GSS ♂x M5 ♀ reciprocal crossing were found as D = 0.56, D = 0.06, respectively. In biochemical studies, enzymes of esterase, glutathione S-transferase (GST) and cytochrome P450 (P450) were identified by α-naphthyl acetate, 1-chloro-2,4-dinitrobenzene (CDNB) and 7-ethoxycoumarin (7-EC) substrates. In the selection population (M5), esterase, GST and P450 enzymes increased by 1.67, 0.57 and 2.09 fold, respectively, compared to the parental population.