Hemşirelik öğrencilerinin intramusküler enjeksiyon uygulamalarının değerlendirilmesi
Evaluation of intramuscular injection application of nursing students
  1. Tez No: 486938
  2. Yazar: ZEYNEP DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMİN TİMUR TAŞHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Hemşirelik Öğrencileri, İntramusküler Enjeksiyon, Ağrıyı Azaltma Yöntemleri, Nursing, Nursing Students, Intramuscular Injection, Pain Reduction Methods
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Araştırma hemşirelik öğrencilerinin İntramusküler (İM) enjeksiyon uygulamalarının değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini İnönü Üniversitesi Malatya Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik bölümü 2013 - 2014 Bahar döneminde öğrenim gören 114 son sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Evrenin tümünün araştırmaya alınması amaçlandığından herhangi bir örnekleme yöntemi kullanılmamıştır. Araştırmanın örneklemini, araştırmaya katılmayı kabul eden 110 Hemşirelik bölümü son sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak geliştirilen Öğrenci Tanıtım Formu ve Gözlem Formu kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Şubat-Mayıs 2014 tarihleri arasında öğrenciler tarafından öğrenci tanıtım formu ve araştırmacı tarafından gözlem formu ile toplanmıştır. Formlar haftanın Pazartesi – Salı günleri Halk Sağlığı Hemşireliği dersi uygulaması kapsamında öğrencilerin bulundukları Aile Sağlığı Merkezlerinde toplanmıştır. Veriler, yüzdelik dağılım, standart sapma, fisher exact testi, ki-kare testi, mann-whitney U testi ve independent t testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin lisans eğitimi boyunca enjeksiyon uygulama ortalaması 26.10 17.32 ve tek başına enjeksiyon uygulama ortalaması 10.4810.53 bulunmuştur. Her 3 öğrenciden birinin dersi veren öğretim elemanıyla İM enjeksiyon uygulamadığı saptanmıştır. Öğrencilerin hepsinin İM enjeksiyon uygulaması sırasında dorsogluteal bölgeyi tercih ettiği ve yarıdan fazlasının ağrıyı azaltma yöntemi olarak derin nefes alıp verme yöntemini kullandığı saptanmıştır. Öğrencilerin öğretim elemanı ile İM enjeksiyon deneyimi arttıkça işlem öncesi enjektör ucunu değiştirme sıklığının arttığı ve öğrencilerin İM enjeksiyon uygulama sayısı arttıkça daha fazla İM enjeksiyon için doğru bölge tespiti yaptığı saptanmıştır. Sonuç: Araştırmada öğrencilerin tamamının İM enjeksiyonu çok fazla tercih edilmesi istenmeyen bir bölgeye uyguladıkları, ağrıyı azaltma yöntemlerini yeterli sayıda kullanmadıkları, öğretim elemanı ile uygulama deneyimi ve eğitimleri boyunca uyguladıkları İM enjeksiyon sayısı arttıkça teknik becerilerinin arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was conducted as a descriptive study to evaluate the intramuscular injection applications of nursing students. Materials and Methods : 114 senior students of İnönü University Malatya Higher School of Health Nursing department studying in spring 2013- 2014 have established the universe of research. No sampling method was used since all of the universe was intended to be taken for the research. The sample of the research was formed by 110 senior students of nursing department who accepted to participate in the research. The student identification form and the observation form developed by the researcher using the literature were used in the collection of the data. The survey was completed by the students between February and May 2014 and the observation form was collected by researcher. Forms were collected at the Family Health Centers where the students were residing within the scope of Public Health nursing course applications on Mondays and Tuesdays. Data were evaluated using percentage distribution, standart deviation, Fisher exact test, Chi square test, Mann Whitney U test and Independent T test. Findings: During the undergraduate educations of students, the injection application average was 26.10 17.32 and the injection application average alone was 10.4810.53. It was determined that one of every three students did not apply İM injection with the instructor who gave the lesson. All of the students preferred the dorsogluteal region during İM injection and more than half of them used deep breathing as a pain relief method. It was determined that the frequency of replacement of the injector tip before the operation was increased as the students' experience of İM injection with the insructor increased and as the number of application of İM injection increased, the students performed the correct region determination for more İM injection. Result: It has been found that all of the students in the study have applied İM injection to a part which is not highly preferred and they did not use pain relief methods in sufficient numbers and through the teaching staff and practice experience and training as the number of İM injections applied increased, the technical skills increased.