Skolyoz cerrahisi sonrası erken dönem rehabilitasyonun fiziksel parametreler ile ağrı ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of early period rehabilitation on physical parameters, pain and life quality after scoliosis surgery
  1. Tez No: 486945
  2. Yazar: ZİLAN BAZANCİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU TALU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Skolyoz, surgery, rehabilitation, ağrı, yaşam kalitesi, Scoliosis, surgery, rehabilitation, pain, quality of life
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışma, skolyoz cerrahisi sonrası erken dönem rehabilitasyonun fiziksel parametreler ile ağrı ve yaşam kalitesi üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Turgut Özal Tıp Merkezinde posterior enstrümantasyon ve füzyon cerrahisi uygulanan 12-18 yaş aralığında 50 skolyozlu (30 deney grubu ve 20 kontrol grubu) birey dahil edildi. Tüm bireylerin cerrahi sonrası demografik bilgileri alındıktan sonra, fiziksel parametreler (esneklik, göğüs mobilite, endurans, aerobik ve anaerobik kapasite, gövde dengesi, performans), ağrı ve yaşam kalitesi değerlendirildi. Deney grubuna taburculuk süresine kadar her gün fizyoterapist gözetiminde egzersiz programı uygulandı. Kontrol grubuna ise taburculuk süresine kadar, günde en az 3 defa 5 dakika yürümesi istendi. Taburculuk sonrası bireylere tüm değerlendirmeler tekrarlandı. Bulgular: Araştırmaya yaş ortalaması 15.16±1.86 olan 28 kadın 22 erkek toplam 50 birey katıldı. Gruplar arasında tedavi öncesi ve tedavi sonrası parametreler karşılaştırıldığında, her iki grupta da fiziksel parametrelerde artışların olduğu, ağrının azaldığı ve yaşam kalitesinin geliştiği belirlenirken, rehabilitasyon uygulanan grupta bu gelişmelerin istatistiksel anlamlı olarak daha fazla olduğu bulundu. Sonuç: Skolyoz cerrahisi sonrası erken dönem rehabilitasyonun bireylerin esnekliğinin arttırılmasında, göğüs mobilitesinin geliştirimesinde, endurans, performans, aerobik ve anaerobik kapasitenin iyileştirilmesinde, ağrının azaltılmasında, yaşam kalitesinin geliştirilmesinde ve taburculuk süresinin azaltılmasında etkili olduğu bulundu. Çalışmamızın skolyoz cerrahisi sonrası erken rehabilitasyonun öneminin anlaşılması ve yaygınlaşması konusunda, bu alanda yapılan ilk çalışma olarak literatüre önemli katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effect of early rehabilitation on physical parameters, pain and quality of life after scoliosis surgery. Methods: Fifty scoliosis patients (30 rehabilitation group and 20 control groups) were included in the study between 12-18 years of age who underwent posterior instrumentation and fusion surgery at Turgut Özal Medical Center. Physical parameters (flexibility, chest mobility, endurance, aerobic and anaerobic capacity, balance, performance), pain and quality of life were assessed after demographic information of all individuals was obtained after surgery. The rehabilitation group had an exercise program under the supervision of a physiotherapist until the discharge period. For the control group, he was asked to walk 5 minutes 3 times a day. After the discharge, all the evaluations of the individuals were done again. Results: A total of 50 individuals, 28 female and 22 male, with a mean age of 15.16 ± 1.86 years, participated in the research. When the pre-treatment and post-treatment parameters were compared between the groups, it was determined that the parameters of pain, endurance, aerobic capacity, anaerobic capacity, performance, balance quality of life were increased in both groups, but this increase was statistically more in the rehabilitation group. Conclusion: Early rehabilitation after scoliosis surgery was found to be effective in increasing flexibility of individuals, improving chest mobility, improving endurance, performance, aerobic and anaerobic capacity, reducing pain, improving quality of life, and reducing discharge time. We think that our study will provide important contributions to the first study on the understanding and prevalence of early rehabilitation after scoliosis surgery.