Tek taraflı üreter tıkanıklığı oluşturulmuş sıçanlarda aposinin uygulamasının böbrek oksidatif hasarına etkileri
Effects of apocynin on kidney oxidative injury in rats with unilateral ureteral obstruction
  1. Tez No: 486951
  2. Yazar: ZEYNEP RUMEYSA YOLDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAADİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aposinin, oksidatif stres, üreter tıkanıklık, Apocynin, oxidative stress, ureteral obstruction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Tek taraflı üreteral tıkanıklığı (TÜT) böbrek hasarı oluşturmak için iyi bilinen bir deneysel modeldir. Sıçanlarda TÜT ile indüklenen böbrek dokusu hasarına NADPH oksidaz inhibitörü aposininin (Apo) koruyucu etkisini araştırdık. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, toplam 37 sıçan 4 gruba ayrıldı: Sham grubu (n= 9); TÜT grubu (n=10); TÜT cerrahisinden sonra 14 gün boyunca Apo 25 mg/kg i.p. verilen TÜT+Apo grubu (n=10); bir önceki grupta 14 gün boyunca verilen Aposinin ile aynı hacimde çözücü i.p. verilen TÜT+Çöz grubu (n=8). Tüm gruplar ameliyattan sonraki 15. günde öldürüldü. Böbrek dokusu MDA ve GSH düzeyleri ile SOD, CAT ve GPx enzim aktiviteleri ölçüldü. Ek olarak, kanda BUN ve Cre de ölçüldü. Bulgular: TÜT grubunda karşı taraf böbrek sağlam olduğu için serum Cre ve BUN düzeyinde belirgin değişiklik olmadı. Ancak böbrek dokusunda MDA artışı ile birlikte antioksidan etkinliği olan SOD, CAT ve GPx enzimlerine ilaveten GSH miktarları azaldı. TÜT+Apo grubunda, SOR üretimini arttıran NADPH oksidaz enziminin aposinin tarafından inhibe edilmesiyle MDA azaldı, bununla birlikte SOD ve GPx enzim aktiviteleri arttı. Sonuç: Apo. TÜT ile ortaya çıkan böbrek dokusundaki oksidatif stresi azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Effects of Apocynin on Kidney Oxidative Injury in rats with Unilateral Ureteral Obstruction Aim: Unilateral ureteral obstruction (UUO) is a well-established experimental model of renal injury. We investigated the protective effect of the NADPH oxidase inhibitor apocynin (Apo) on renal damage induced by UUO in rats. Material and Method: A total of 37 rats were assigned into four groups as follows: sham group (n=9); UUO group (n=10); UUO+Apo group (n=10), 25 mg/kg Apo was given intraperitoneal (i.p.) for 14 days; UUO+Solvent group (n=8), solvent was given i.p. same volume with Apo for 14 days after surgery. All groups were sacrificed on the 15th day after surgery. Tissue levels of MDA and GSH, and enzyme activities of SOD, CAT and GPx were measured. Additionally BUN and Cre were measured in blood samples. Results: There was no significant change in Cre and BUN levels because the contralateral kidney was intact in UUO group. In spite of the increase of MDA in kidney tissue; the antioxidant activities of SOD, CAT and GPx enzymes, the amount of GSH decreased in UUO group. By inhibiting NADPH oxidase enzyme, which increases SOR production, following the use of Apo, MDA decreased, SOD and GPx enzyme activities were increased in UUO+Apo group. Conclusions: Apo reduces oxidative stress in kidney tissue due to UUO.