Hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda reiki uygulamasının ağrı şiddeti ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of reiki application on pain severity and quality of life in patients receiving hemodialysis treatment
  1. Tez No: 897260
  2. Yazar: SULTAN ÇEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SULTAN TAŞCI, DOÇ. DR. MURAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Hemodiyaliz, Hemşirelik, Reiki, Yaşam Kalitesi, Hemodialysis, Nursing, Pain, Quality of Life, Reiki
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
HEMODİYALİZ TEDAVİSİ ALAN HASTALARDA REİKİ UYGULAMASININ AĞRI ŞİDDETİ VE YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ Sultan ÇEÇEN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ağustos 2024 Danışman: Prof. Dr. Sultan TAŞCI II. Danışman: Doç. Dr. Murat DOĞAN ÖZET Hemodiyaliz tedavisine bağlı olarak hastalarda sıklıkla karşılaşılan ağrı, bireylerin biyo-psiko-sosyal boyutlarını olumsuz etkilemekte ve yaşam kalitelerini düşürmektedir. Bu çalışma, hemodiyaliz seansının ilk üç saatinde, haftada üç seans 30 dakika süreyle toplam 12 seans 9 ana noktaya (taç, alın, boğaz, kalp, solar pleksus, sakral ve kök çakralar ile dizler, ayak bileği ve ayaklar) uygulanan birinci düzey Reikinin ağrı şiddeti ve yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla, kantitatif araştırmanın randomize kontrollü, çift kör çalışma deseni ve kalitatif araştırmanın yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 40 müdahale, 40 plasebo kontrol olmak üzere toplam 80 hasta dâhil edilmiştir. Müdahale grubuna haftada üç seans 30 dk süreyle toplam 12 seans, 9 ana noktaya Reiki uygulanırken, plasebo kontrol grubuna aynı sürede aynı noktalara insiye olmamış uygulayıcı tarafından dokunma yapılmıştır. Çalışma için kurum izinleri, etik kurul onayı, hastaların bilgilendirilmiş gönüllü olurları alınmıştır. Çalışmanın kantitatif verileri hasta tanıtım formu, Vizüel Analog Skala, Böbrek Hastalığı Yaşam Kalitesi Kısa Formu, uygulama izlem formu, Reiki uygulaması sırasında deneyimlenen psikodinamik tepki listesi ile; kalitatif verileri ise yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan hastanın Reiki deneyimine ilişkin görüşleri formu kullanılarak toplanmıştır. Kantitatif veriler IBM SPSS 22 programında analiz edilerek p0.05) mental komponent, semptom ve problemler ve toplam puan değişimlerinde müdahale grubunda pozitif bir artışın olduğu tespit edilmiştir. Çalışmadaki kalitatif veriler kantitatif verileri destekler niteliktedir. Çalışmanın sonucunda Reikinin ağrı şiddetini azalttığı ve mental sağlığı geliştirip, böbrek hastalığının semptom ve problemlerini azaltarak yaşam kalitesini olumlu etkilediği belirlenmiştir. Bu sonuca göre hemodiyaliz hastalarında ağrı yönetiminde Reiki uygulaması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF REIKI APPLICATION ON PAIN SEVERITY AND QUALITY OF LIFE IN PATIENTS RECEIVING HEMODIALYSIS TREATMENT Sultan ÇEÇEN Erciyes University Institute of Health Science Departman of Nursing PhD. Thesis, August 2024 Supervisor: Prof. Dr. Sultan TAŞCI 2nd Supervisor: Doç. Dr. Murat DOĞAN ABSTRACT Pain frequently encountered in patients due to hemodialysis treatment negatively affects the bio-psycho-social dimensions of individuals and reduces their quality of life. This study was conducted using the randomized controlled, double-blind study design of the quantitative study and the semi-structured in-depth interview method of the qualitative study in order to determine the effect of first-level Reiki applied to 9 main points (crown, forehead, throat, heart, solar plexus, sacral and root chakras, as well as knees, ankles and feet) for a total of 12 sessions during the first three hours of the hemodialysis session, three sessions per week for 30 minutes, on pain severity and quality of life. A total of 80 patients were included in the study, 40 intervention and 40 placebo control. While the intervention group received Reiki applied to 9 main points for a total of 12 sessions, three sessions per week for 30 minutes, the placebo control group received touch to the same points for the same period by an uninitiated practitioner. Institutional permissions, ethics committee approval, and informed consent of the patients were obtained for the study. Quantitative data of the study were collected using the patient identification form, Visual Analog Scale, Kidney Disease Quality of Life Short Form, application follow-up form, and the psychodynamic reaction list experienced during Reiki application; and qualitative data were collected using the patient's views on Reiki experience form consisting of semi-structured questions. Quantitative data were analyzed using the IBM SPSS 22 program, and a p0.05), a positive increase was found in the intervention group in terms of mental component, symptoms and problems, and total score changes. The qualitative data in the study support the quantitative data. As a result of the study, it was determined that Reiki reduces pain severity and improves mental health, and positively affects quality of life by reducing the symptoms and problems of kidney disease. Based on these results, Reiki application may be recommended for pain management in hemodialysis patients.