Robotik radikal prostatektomide nörovasküler demet kanama kontrolünün süperselektif sütur kullanımı ile kanama durdurucu ajan kullanılan hastaların potens açısından değerlendirilmesi
Comparison potency results using superselective suture and using hemostatic agent for cotrol neuro-vascular bundle hemorrrage in patients who underwent robotic radical prostatectomy
- Tez No: 487011
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZİ ARDA ATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Kanama, potens, prostatektomi, robotik, Bleeding, potency, prostatectomy, robotic
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Lokalize prostat kanserinde küratif bir tedavi olan radikal prostatektominin getirdiği istenmeyen etkileri mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de erektil disfonksiyondur. Yapılan çalışmalarda nörovasküler demet anatomik olarak ne kadar çok korunursa erektil disfonksiyon görülme oranında azalıcağı savunulmuştur. Robotik radikal prostatektomi ameliyatlarında nörovasküler demetin korunması açık ve laparoskopik yönteme göre daha fazla oranda olduğu ürologlar tarafından kabul edilemektedir. Korunan bu nörovasküler demetin kanama kontrolü önem kazanmaktadır. Sütur ile kanama kontrolü sağlanınca korunan nörovasküler demetin fizyolojik çalışması mümkün olmayacak yine erektil disfonksiyon görülme oranı artacaktır. Robotik radikal prostatektomi ameliyatında korunan nörovasküler demetin kanama kontrolü sırasında anatomik yapısını bozmayan kanama durdurucu ajan ile erektil disfonksiyon görülme sıklığının azalacağını düşünmekteyiz. Çalışamamızda kanama durdurucu ajan ile sütur kullanılan hastalar arasındaki potens oranlarını karşılaştırmayı ve sonuçları sunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Lokalize prostat kanseri nedeniyle robot yardımlı laparoskopik radikal prostatektomi planlanan, uluslar arası cinsel işlev formu-5 ile değerlendirilen erektil disfonksiyonu olmayan 100 hastanın 50 tanesinde nörovasküler demet kanama kontrolü sütur ile sağlanırken 50 tanesinde kanama durdurucu ajan ile sağlandı. Bu iki grup postoperatif erektil disfonksiyon ve diğer bulular açısından retrospektif olrak karşılaştırıldı. Bulgular: İki grup postoperatif erektil disfonksiyon açısından karşılaştırıldığında ilk 3. ayda iki grup arasında anlamlı fark saptanmazken, altıncı ayda kanama durdurucu ajan kullanılan grupta potens açısından istaitistiksel olarak anlamlı üstünlük saptanmıştır. Dokuzuncu ayda iki grup arası istatistiksel olarak anlamlı fark yokken, on ikinci ayda kanama durdurucu ajan kullanılan grupta potens açısından anlamlı üstünlük saptanmıştır. Sonuç: Robotik radikal prostatektomide korunan nörovasküler demetin kanama kontrolünün kanama durdurucu ajan kullanılmasıyla sağlanan grupta süturuzasyon ile sağlanan gruba göre potensin daha erken geri kazanıldığını dokuzuncu ayda fark olmamasına rağmen on ikinci ayda kanama durdurucu ajan kullanılan grupta daha üstün olduğunu yani uzun dönemde de potensin daha iyi seviyede olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Aim: A curative treatment radical prostatectomy for prostate canser has undesirable effects. One of these is erectile dysfunction. In many articles, it is observed that the more anatomically conservation surgery for neurovascular bundle has better results for potency. Bleeding control of this preserved neurovascular bundle is important. When bleeding controls with suture, physiological studies of the protected neurovascular bundle won't be possible. The incidence of erectile dysfunction will increase. We think that the frequency of erectile dysfunction will decrease with using hemostatic agent which doesn't disturb the anatomic structure during the control of bleeding of the preserved neurovascular bundle. We aimed to compare the potency rates between using hemostatic agent and the suture in our study and to present the results. Materials and Methods: One hundred patients who has localized prostate cancer and indicated robotic radical prostatectomy, who were surveyed by the international sexual function form-5 and don't have erectile dysfunctional patients divited two groups. Neurovascular bundle hemorrhage controls with suture and hemostatic agent. These two groups were retrospectively compared in terms of postoperative erectile dysfunction and other findings. Results: There wasn't statistically significant difference between the two groups in terms of postoperative erectile dysfunction in the first 3 months and at the ninth month, there was a statistically significant advantage in terms of potency in the group using hemostatic agent at 6 months and the twelfth month. Conclusion: There wasn't difference in potency early time, but in group using hemostatic agent recovered potency earlier. At the ninth month there wasn't difference but at twelfth months in using hemostatic agent grup better potency, this meaned in long term had more avantage.