Sigara içen bireylerde huzursuz bacak sendromu sıklığı ve sigara bağımlılık düzeyi ile ilişkisi
The rate of incidence for restless legs syndrome (rls) in smokers and investigate the effect of smoking addiction level on such rate
- Tez No: 487036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKCAN BASAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: huzursuz bacak sendromu, sigara, sigara bağımlılığı, restless legs syndrome, cigarettes, nicotine addiction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Sigara içenler bireylerde huzursuz bacak sendromu (HBS) görülme oranının belirlenmesi ve sigara bağımlılık derecesinin bu orana etkisini araştırmayı planladık. Yöntem: Çalışmamız etik onayı alındıktan sonra 01 Mart 2017 ve 01 Temmuz 2017 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim Araştırma hastanesine herhangi bir neden ile başvuran, sigara içen ve ankete katılmayı kabul eden hasta ve hasta yakınlarına uygulandı. Ankette Uluslararası Huzursuz Bacak Sendromu Çalışma Gurubu (IRLSSG) tarafından geliştirilen huzursuz bacak tanı formu kullanıldı. Huzursuz bacak Sendromu (HBS) tanı kriterlerini karşılayan olgulara Fagerström nikotin bağımlılık testi uygulandı. Sayısal verileri içeren soruların analizinde ortalama ve standart sapma, frekans ve oran değerleri, nitel verilerin analizinde ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Toplam 3017 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Kadın katılımcıların sayısı %47,7 erkek katılımcıların sayısı ise %52,3 olarak berillenmiştir. Kadınlarda HBS olanların sayısı ise %11,5 iken erkeklerde % 8,4 olarak tespit edilmiştir. Cinsiyetler arası anlamlı fark tespit edilmiştir. Toplamda ise tüm katılımcılar da HBS olanların sayısı %9,8 bulunmuştur. Yaş ilerledikçe HBS görülme oranıda doğru orantılı bir şekilde arttığı tespit edilmiştir. Gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur. HBS olan gurupta aile öyküsü oranı HBS olmayan gruptan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Sigara içme bağımlılığı az olan gurupta HBS varlığı %6,2 iken bağımlılığı orta-yüksek olan gurupta HBS varlığı %11,2 olarak belirlenmiştir. İki grup arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Sonuç: Yaptığımız bu çalışmada çoğu literatür bilgisiyle uyumlu olarak aktif sigara içenlerde HBS oranını normal popülasyona göre yüksek bulunmuştur. Sigara içme bağımlılığı az olan grupta HBS varlığı ile bağımlılığı orta-yüksek olan grupta HBS varlığını karşılaştırmamızda ise iki grup arasında orta-yüksek bağımlı grup lehine anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: It was planned to determine the rate of incidence for restless legs syndrome (RLS) in smokers and investigate the effect of smoking addiction level on such rate. Method: Upon it was approved as ethical, our study was conducted with smoking patients and their relatives who referred to Gaziosmanpaşa Taksim Training and Research Hospital between March 01, 2017 and July 01, 2017 for any reason and accepted to take part in the survey. The survey made use of restless legs diagnosis form developed by International Restless Legs Syndrome Study Group (IRLSSG). Fagerström test for nicotine dependence were applied to the cases, meeting diagnosis criteria of Restless Legs Syndrome (RLS). The questions with numeric data were analyzed by using mean and standard deviation, frequency and proportion values, whereas qualitative data were analyzed through chi-square test. Findings: 3017 persons were included in the study in total. In the survey, 47.7% of the participants were female and 53.3% of them were male. The rate of female participants with RLS was 11.5%, whereas the rate was specified as 8.4% for males. A significant difference was identified between the genders. The rate of all participants with RLS was found out to be 9.8% in total. It was concluded that rate of incidence for RLS was directly proportional to ageing. A significant difference was identified between the groups. The rate of family history in the group with RLS was found to be significantly higher than the one in the group without RLS. It was concluded that occurrence of RLS in the lowest dependent group on smoking was 6.2%, the same was 11.2% for the mildly-highly dependent group. A significant difference was identified between two groups. Conclusion: In this study, it was found out that the rate of RLS for active smokers was higher than the one for normal population, which is mostly coherent with the literature. Upon the comparison of RLS occurrence in the group which was less dependent on smoking with RLS occurrence in the group that was mildly-highly dependent, a significant difference was found in favour of mildly-highly dependent group.