Erişkin gebelerde bakılan nötrofil/ lenfosit oranı, platalet/ lenfosit oranı ve hemoglobin değerlerinin doğum ağırlığı ile ilişkisi ve bu sonuçların adölesan gebeler ile karşılaştırılması
The neutrophil / lymphocyte ratio, platelet / lymphocyte ratio and hemoglobin values were correlated with birth weight in adolescents and these values were compared with adolescent and adult
  1. Tez No: 487085
  2. Yazar: İLKNUR SAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY KÜÇÜKÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan gebeler, Hemoglobin, Nötrofil/Lenfosit oranı, Platalet/Lenfosit oranı, düşük doğum ağırlığı, Adolescent pregnants, hemoglobin, neutrophil / lymphocyte ratio, platelet / lymphocyte rate, low birth weight
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Erişkin gebelerde bakılan nötrofil/ lenfosit oranı, platalet/lenfosit oranı ve hemoglobin değerlerinin doğum ağırlığı ile ilişkisi ve bu değerlerin adölesan gebeler ile karşılaştırılması Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Ocak 2015-Haziran 2017 tarihleri arasında Dr. Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Sağlığı Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nde doğum yapan hastaların geçmişe yönelik dosyaları taranarak yapılmıştır. Çalışmaya 20 yaş ve üzerinde canlı tekil gebeliği mevcut olan toplam 444 hasta ve 19 yaş ve altı canlı tekil gebeliği mevcut olan 295 hasta olmak üzere toplam 739 hasta dahil edilmiştir. Bulgular: Gebelerin yaş sınıflarına göre hemoglobin değeri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (Z=-2,387; p=0,017). 20 yaş ve üzerinde olan gebelerin hemoglobin değeri, 19 yaş ve altında olan gebelerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksektir. Gebelerin yaş sınıflarına göre nötrofil değeri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (Z=-4,842; p=0,000). 20 yaş ve üzerinde olan gebelerin nötrofil değeri, 19 yaş ve altında olan gebelerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşüktür. Gebelerin yaş sınıflarına göre trombosit değeri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (Z=-2,331; p=0,020). 20 yaş ve üzerinde olan gebelerin trombosit değeri, 19 yaş ve altında olan gebelerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşüktür. Gebelerin yaş sınıflarına göre nötrofil/lenfosit değeri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (Z=-2,784; p=0,005). 20 yaş ve üzerinde olan gebelerin nötrofil/lenfosit değeri, 19 yaş ve altında olan gebelerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşüktür. Fetal ağırlık ile hemoglobin değeri arasında pozitif yönde, çok zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=0,199; p=0,000). Gebelerin hemoglobin değeri arttıkça, fetal ağırlık artacaktır. Gebelerin hemoglobin değeri azaldıkça, fetal ağırlık azalacaktır. Fetal ağırlık ile nötrofil/lenfosit değeri arasında negatif yönde, çok zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=-0,210; p=0,000). Gebelerin nötrofil/lenfosit değeri arttıkça, fetal ağırlık azalacaktır. Gebelerin nötrofil/lenfosit değeri azaldıkça, fetal ağırlık artacaktır. Fetal ağırlık ile trombosit/lenfosit değeri arasında negatif yönde, çok zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=-0,152; p=0,000). Gebelerin trombosit/lenfosit değeri arttıkça, fetal ağırlık azalacaktır. Gebelerin trombosit/lenfosit değeri azaldıkça, fetal ağırlık artacaktır. Sonuç: Sonuçlarımızla adölesan gebelerde hemoglobin değerinin erişkin gebelerden daha düşük olduğu, nötrofil ve nötrofil/lensosit oranının erişkin gebelerden daha yüksek olduğu, fetal ağırlığın tüm hastalarda hemoglobin değeri ile pozitif yöde nötrofil/lenfosit oranı ve platalet / lenfosit oranı ile negatif yönde ilişki olduğu düşünülebilir. Ancak kesin sonuçlar için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The neutrophil / lymphocyte ratio, platelet / lymphocyte ratio and hemoglobin values were correlated with birth weight in adolescents and these values were compared with adolescent and adult. Methods: This study was conducted between January 2015 and June 2017. Sami Ulus Obstetrics and Pediatrics Training and Research Hospital was conducted by scanning past files of patients who gave birth. A total of 739 patients were included in the study, 444 patients aged 20 years or older with live singleton pregnancy and 295 patients with live singleton pregnancy under 19 years of age. Results: There was a statistically significant difference in terms of hemoglobin value according to age groups of pregnant women (Z = -2,387; p = 0.017). The hemoglobin value of the subjects aged 20 years and over is statistically significantly higher than that of those aged 19 years or less. There was a statistically significant difference in neutrophil values according to age groups of pregnant women (Z = - 4,842, p = 0,000). The neutrophil value of the subjects aged 20 years or older is statistically significantly lower than that of those aged 19 years or less. There was a statistically significant difference in platelet values according to age groups of pregnant women (Z = -2,331, p = 0,020). The thrombocyte value of the subjects aged 20 years or older is statistically significantly lower than that of those aged 19 years or less. There was a statistically significant difference in neutrophil / lymphocyte ratio according to age groups of pregnant women (Z = -2,784, p = 0,005). The neutrophil / lymphocyte ratio of geologists aged 20 years and over is statistically significantly lower than those aged 19 years or less. A statistically significant correlation was found between the fetal weight and the hemoglobin value in the positive direction (r = 0.199; p = 0.000). As the pregnant hemoglobin value increases, fetal weight will increase. As pregnancy decreases the value of hemoglobin, fetal weight will decrease. There was a statistically significant correlation between the fetal weight and the neutrophil / lymphocyte ratio in the negative direction (r = -0, 210, p = 0, 000). As the neutrophil / lymphocyte ratio of pregnancies increases, the fetal weight will decrease. As the levels of neutrophils / lymphocytes in pregnancies decrease, fetal weight will increase. There was a statistically significant correlation between fetal weight and thrombocyte / lymphocyte ratio on the negative side (r = -0,152; p = 0,000). As pregnant ratios of platelets / lymphocytes increase, fetal weight will decrease. As pregnant ratios of platelets / lymphocytes decrease, fetal weight will increase. Conclusions: We conclude that hemoglobin value is lower in adolescent patients than in adult patients, neutrophil and neutrophil / lymphocyte ratio is higher than adult patients, hemoglobin level in fetal weight is positively correlated with neutrophil / lymphocyte ratio and platelet / lymphocyte ratio in all patients. However, there is a need for more extensive work for definite results.