Hit turn tenis testi ve modifiye edilmiş hit turn tenis testinde kalp atım hızı toplam mesafe ve algılanan zorluk derecelerinin karşılaştırılması
Comparing heart rate total distance and perceived difficulty grades in hit turn tennis test and modified hit turn tennis test
- Tez No: 487096
 - Danışmanlar: DOÇ. ERTUĞRUL GELEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Spor, Sports
 - Anahtar Kelimeler: Tenis, Kalp Atım Hızı, Hit-Turn Tenis Testi, Aerobik Kapasitede, Dayanıklılık, Tennis, Heart Rate, Hit-Turn Tennis Test, Aerobic Capacity, Endurance
 - Yıl: 2017
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sakarya Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 58
Özet
Hit Turn Tenis Testi ve Modifiye Edilmiş Hit Turn Tenis Testinde Kalp Atım Hızı Toplam Mesafe ve Algılanan Zorluk Derecelerinin Karşılaştırılması Giriş ve Amaç: Hit-turn tenis testi ve modifiye edilmiş hit-turn tenis testinde kalp atım hızı, toplam mesafe ve algılanan zorluk derecelerinin karşılaştırılması olmuştur. Materyal ve Yöntem: Araştırmamıza dâhil edilen 30 erkek sporcunun yaşları 13,07 ± 1,65 yıl, boy uzunlukları 1,60 ± 0,14 cm, beden ağırlıkları 46,88 ± 10,14 kg, antrenman yaşları 6,56 ± 1,71 yıl ve haftada 5.7 ± 0.4 saat antrenman yapmaktaydılar. Çalışmaya katılan 12 kız sporcunun yaşları ise 13,07 ± 1,65 yıl, boy uzunlukları 1,60 ± 0,16 cm, beden ağırlıkları 52,32 ± 14,12 kg, antrenman yaşları 6,90 ± 1,40 yıl ve haftada 5.7 ± 0.4 saat antrenman yapmaktaydılar. Her bir sporcu hem hit-turn tenis testini orijinalinde olduğu gibi sabit duran toplara karşı, hem de bu testi modifiye ederek karşıdan gelen toplara karşı vurarak gerçekleştirmişlerdir. Her iki test uygulanırken hem kız hem de erkek sporcuların toplam koştukları mesafeler, kalp atım hızları ve algıladıkları zorluk dereceleri kayıt edilmiştir. Her iki test arasındaki farklılığı bulmak için parametrik olmayan düzende wilcoxon testi uygulanmıştır. Bulgular: Testler esnasında sporcular Hit-Turn Tenis testinde Modifiye Hit-Turn Testine oranla erkeklerde 104 m kızlarda ise 160 m daha fazla mesafe kat etmişlerdir. Bu fark istatistiksel olarak erkeklerde (z:-2,071; p 0,05). Sporcuların her iki testi de algıladıkları zorluk derecelerine baktığımızda Modifiye Hit-Turn Testi sporcular tarafından daha zorlayıcı olarak bulunmuştur. Sonuçlar: Modifiye Hit-Turn Tenis testinde sporcular filenin diğer tarafından gelen toplara vurmak için, sabit duran toplara yaptıkları vuruşlardan daha fazla güç harcadıkları düşünülmektedir. Ancak fazladan kullanılan bu güç kalp atım sayısını etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Comparing Heart Rate Total Distance and Perceived Difficulty Grades in Hit Turn Tennis Test and Modified Hit Turn Tennis Test Introduction and Aim: The hit-turn tennis test and the modified hit-turn tennis test have compared heart rate, total distance and perceived difficulty ratings. Materials and Methods: The age of 30 male athletes included in the study were 13,07 ± 1,65 years, height length 1,60 ± 0,14 cm, body weights 46,88 ± 10,14 kg, training ages 6,56 ± 1, 71 years and 5.7 ± 0.4 hours per week. The ages of 12 girls participating in the study were 13,07 ± 1,65 years, height length 1,60 ± 0,16 cm, body weights 52,32 ± 14,12 kg, training ages 6,90 ± 1,40 years and weekly 5.7 ± 0.4 hours of training. Each athlete has performed both the hit-turn tennis test against the stationary set as well as the original, and also by modifying this test against the opposing crowd. When both tests were performed, the total distance of both male and female athletes, distance of heart rate, and difficulty ratings they perceived were recorded. A nonparametric linear Wilcoxon test was applied to find the difference between the two tests. Results: During the tests, the athletes had more than 160 m in the Hit-Turn tennis test and 104 m in the boys compared to the Modifiye Hit-Turn test. This difference was statistically significant in males (z: -2,071; p 0,05). When we looked at the difficulty levels that the athletes perceive in both tests, the Modified Hit-Turn Test was found to be more challenging by the athletes. Conclusıons: In conclusion, in the Modified Hit-Turn Tennis test, the athlete is expected to spend more power to hit the ball from the other side than from the striking ball. However, this extra power does not affect the number of heart beats.