Performans tenisçilerinde bağıl yaş etkisinin fiziksel ve tenis performansı açısından incelenmesi
Examining the relative age effect on physical fitness and tennis performance in competitive tennis players
- Tez No: 1003428
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE İLHAN ODABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bağıl Yaş Etkisi, Relative Age Effect (RAE), Tenis Performansı, Çocuk Sporcular, Motor Gelişim, Hewitt Testi, Hit and Turn Testi, Relative Age Effect (RAE), Tennis Performance, Child Athletes, Motor Development, Hewitt Test, Hit and Turn Test, Perceived Exertion, Borg Scale
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 10–11 yaş aralığındaki lisanslı tenisçilerin fiziksel özellikleri, motor performansları ve algılanan efor düzeylerinin doğum çeyreklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirleyerek bağıl yaş etkisinin (Relative Age Effect – RAE) tenis performansı üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Çalışma, özellikle erken ve geç doğan çocuklar arasındaki biyolojik olgunluk farklılıklarının çeviklik, teknik beceri ve dayanıklılık gibi performans bileşenlerine nasıl yansıdığını değerlendirmeyi hedeflemiştir. Yöntem kapsamında çalışmaya katılan sporculardan boy, kilo ve vücut kütle indeksi ölçümleri alınmış; Hewitt testi (teknik isabet becerisi), Hit and Turn testi (çeviklik ve dayanıklılık) ve Borg Skalası (algılanan efor düzeyi) uygulanmıştır. Antropometrik veriler Dünya Sağlık Örgütü persentil standartlarına göre sınıflandırılmıştır. Normallik ve homojenlik varsayımlarının test edilmesinin ardından bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA (Tukey post-hoc) ve çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır. Analizlerde doğum çeyreği birincil bağımsız değişken olarak ele alınmış, performans ölçümleri ise bağımlı değişkenler olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar, erken çeyreklerde doğan sporcuların özellikle Hit and Turn testi gibi çeviklik ve yön değiştirme becerisi gerektiren ölçümlerde anlamlı biçimde daha yüksek performans sergilediğini göstermiştir. Üçüncü ve dördüncü çeyreklerde doğan çocuklarda performans düşüşü belirgin olup regresyon analizleri bu farkı doğrulamıştır. Algılanan efor düzeylerinde ise geç doğan sporcuların daha yüksek skorlar bildirdiği görülmüştür; bu durum fizyolojik kapasite farklılıklarının psikofizyolojik algıya da yansıdığını göstermektedir. Çalışma genel olarak bağıl yaş etkisinin tenis performansını hem fiziksel hem de algısal düzeyde etkilediğini ortaya koymuş, antrenman planlaması ve sporcu seçimi süreçlerinde bu farklılıkların dikkate alınması gerektiğini vurgulamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine whether the physical characteristics, motor performance, and perceived exertion levels of licensed tennis players aged 10–11 differ according to their birth quarters, and to identify the influence of the Relative Age Effect (RAE) on tennis performance. The study specifically aimed to evaluate how biological maturity differences between early- and late-born athletes are reflected in key performance components such as agility, technical skill, and endurance. Within the methodological framework, height, weight, and body mass index measurements were taken from all participants; the Hewitt Test (technical accuracy), the Hit and Turn Test (agility and endurance), and the Borg Scale (perceived exertion) were administered. Anthropometric data were classified using World Health Organization percentile standards. After testing the assumptions of normality and homogeneity, independent samples t-tests, one-way ANOVA (Tukey post-hoc), and multiple regression analyses were performed. Birth quarter was treated as the primary independent variable, and all performance measures were evaluated as dependent variables. The findings indicated that athletes born in earlier quarters demonstrated significantly higher performance, particularly in agility-based assessments such as the Hit and Turn Test. A noticeable decline was observed in athletes born in the third and fourth quarters, and regression analyses confirmed this trend. Perceived exertion scores were higher among late-born athletes, suggesting that physiological differences also translate into psychophysiological responses. Overall, the study concluded that the Relative Age Effect influences tennis performance both physically and perceptually, emphasizing the need to consider these developmental differences in training planning and athlete selection processes.