İş yaşam kalitesinin işten ayrılma niyeti üzerine etkisi: Sağlık sektöründe bir uygulama
The effect of work life quality on the intention of leaving the job: A practice in health sector
- Tez No: 487168
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN YILDIZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İş Yaşamı Kalitesi, İşten Ayrılma Niyeti, Sağlık Sektörü, Work life Quality, Intention of Leave of Job, Healthcare Sector
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Küreselleşme ile birlikte, sağlık sektöründe çalışan sağlık çalışanlarından beklentiler artmıştır. Sağlık hizmetleri sektörünün özel sağlık kurumları nedeni ile rekabet açısından daha yoğun hale gelmesi, sağlık çalışanlarının yüksek stres ve ağır iş koşulları altında çalışmak zorunda kalmalarına neden olmuştur. Buna istinaden sağlık sektöründeki işverenler sağlık hizmetlerinde etkinliği ve verimliliği sağlayabilmek için; sağlık çalışanlarının mutlu, huzurlu ve iş yaşam koşullarından memnun bir şekilde çalışmalarını sağlamayı hedeflemişlerdir. Bu çalışmanın amacı, sağlık hizmetlerinin bel kemiği olarak kabul edilen hemşirelerin iş yaşam kalitesinin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada farklı demografik özelliklere sahip hemşirelerin, uygulanan ankete vermiş oldukları cevaplar incelenmiştir. Hemşirelik İş Yaşam Kalitesi Ölçeği ve İşten Ayrılma Niyet Ölçeği kapsamında geliştirilen anket sorularına verilen cevaplar kapsamında elde edilen verilerin analizinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20 paket programı kullanılmıştır. Veri girişleri yapıldıktan sonra tanımlayıcı istatistiksel analizler, sosyo-demografik özellikler ve çalışma özellikleri üzerinde durulmuştur. Kategorik değişkenlerin analizinde ki-kare, bağımsız gruplar için t-testi veya Mann-Whitney U testi kullanılarak değişkenlerin normallik varsayımına uyumu kontrol edilmiş, gruplar arasında sürekli değişkenler açısından istatistiksel anlamlı farklılıklar test edilmiştir. Alt boyut puanlarının toplam ölçek puanı ile iki ölçeğin toplam puanları arasındaki ilişki incelenirken korelasyon analizi yapılmış ve Pearson korelasyon katsayısı verilmiştir. İşten ayrılma niyetini etkileyen risk faktörleri belirlenirken Lojistik Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda hemşirelerin iş yaşam koşullarının işten ayrılma niyeti üzerinde etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Via globalization, the expectation for health personals who are working in health sector has begun to be increased. Since health services have begun to be more intense in terms of rivalry because of the private health institutions; workers in health sector have to work with a high degree of stress and hardness. Accordingly, employers in health sector have aimed to supply a happy, warm and satisfied working environment for health personals. The aim of this study is to find out the effect of work life quality on the intention of leaving job for nurses who are the keystones of health services. In this study, the answers of nurses who have different demographic features for a questionnaire have been examined. The answers of questionnaire which has been designed via Scale of Work Life Quality of Nursing and Scale of Leave of Job Intention have been analyzed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 20 packet program. After data coding, complementing statistical analysis, socio-demographic features and working conditions have been taken into consideration. For categorical variables, chi-square test has been used; as for the independent groups, t-test or Mann-Whitney U test has been preferred and with the help of those, the balance of variables with normalcy hypothesis has been controlled; additionally statistically meaningful differences have been tested in terms of continuous variables. When the relationship between the total scale scores of sub-dimensions and the total scores of two scales has been examined, correlation analysis has been used and Pearson correlation factor has been displayed. As for the determination of risk factors for the intention of leave of job, Logistic Regression Analysis has been performed. At the end of the study, it has been concluded that work life quality has an effect on the intention of leave of job for nurses.