Larinksin skuamöz hücreli karsinomlarında osteopontin, vasküler endotelyal growth faktör ve karbonik anhidraz ıx antikorlarının lenf nodu metastazını öngörmede rolü ve konvansiyonel parametrelerle ilişkisi
- Tez No: 487179
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL HAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Larinks skuamöz hücreli karsinom, Vaskuler Endotelyal Growth Faktör, Osteopontin, Karbonik anhidraz IX, Squamous cell carcinoma of larynx, vascular endothelial growth factor, carbonic anhydrase IX, osteopontin (OPN)
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Tümör hipoksisi tümör dokusunun oksijen basıncının çevre dokuya göre belli oranda düşük olmasıdır. Bu durumda tümör dokusunda çeşitli endojen maddelerin sentezinde artış saptanır. Vaskuler Endotelyal Growth Faktör (VEGF), Osteopontin (OPN) ve Karbonik anhidraz IX (CAIX) hipoksik durumlarda ekspresyon düzeyleri artan endojen biyobelirteçlerdendir. Genel olarak malign tümörlerde, tümör hipoksisi gelişmesi kötü prognoz ile ilişkili bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı larinks skuamöz hücreli karsinomlarında (SHK) VEGF, OPN ve CAIX ekspresyonlarının lenf nodu metastazı ile ilişkisi ve böylelikle prognoza etkisi olup olmadığının gösterilmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmaya Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2006-2017 yılları arasında opere edilen 92 larinks SHK vakası dahil edilmiştir. Vakalar lenf nodu metastazı durumuna göre pozitif ve negatif olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tümör dokularına ait parafin bloklardan elde edilen kesitlere immünhistokimyasal olarak OPN, VEGF ve CAIX antikorları uygulanmıştır. Bu antikorların ekspresyon düzeyleri yaygınlık, şiddet ve total skor olmak üzere skorlanarak, lenf nodu metastazı ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Vakaların 88'i erkek 4 tanesi kadın hastaydı. Vakaların ortalama yaşı 59.1 (±10.0) idi. Lenf nodu metastazı negatif grupta 56 (%61) hasta mevcutken, lenf nodu pozitif grupta 36 (%39) hasta vardı. Lenf nodu metastazı negatif hastalar ile pozitif hastalar karşılaştırılğında her iki grup arasında OPN ve CAIX ekspresyonları arasında anlamlı farklılık saptanmazken, VEGF-A Yaygınlık Skoru (p:0.016), VEGF-A Şiddet Skoru (p:0.033), VEGF-A Total Skor (p:0.011) lenf nodu pozitif grupta anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada larinks SHK'li hastalarda OPN ve CAIX ekspresyonunun lenf nodu metastazı ile ilişkili olmadığı gösterilmiştir dolayısı ile prognostik marker olarak kullanılmaları uygun değildir. VEGF-A ekspresyonunun lenf nodu metastazı ile ilişkili olduğu ve lenf nodu metastazı pozitif vakalarda anlamlı olarak daha fazla saptandığı bulunmuştur. Sonuç olarak tümör dokusunda VEGF-A ekspresyonu lenf nodu metastazını dolayısı ile prognozu öngörme açısından anlamlı bir belirteç olabilir. Bu sonuç aynı zamanda birçok tümör tipinde kullanılan Anti-VEGF tedavilerin, larinks SHK tedavisi üzerinde de potansiyel etkisi olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aims: Tumor hypoxia is defined as a low oxygen pressure (pO2) in the tumor tissue compared to the surrounding non-tumoral tissue. In this context, an increase in the synthesis of various endogen molecules such as vascular endothelial growth factor (VEGF), carbonic anhydrase IX (CAIX) and osteopontin (OPN) is detected in the tumour tissue. The presence of the tumor hypoxia is generally associated with the poor prognosis. The primary aim of this study is to determine the expression of these hypoxia related markers in squamous cell carcinoma of larynx and show the association with lymph node metastasis. Materials and Methods: 92 patients who were operated due to the larynx squamous cell carcinoma in Dışkapı Yıldırım Beyazıt Education and Research Hospital between 2006 and 2017 were enrolled for the study. The patients divided to two group according the presence of lymph node metastasis. The tissue sections obtained from paraffin blocks of tumor tissues were stained immunohistochemically with, OPN, CAIX and VEGF. Expression levels of these antibodies were scored as proportion score, intensity score and total score. The relationship between lymph node metastasis and the scores for OPN, CAIX and VEGF were evaluated. Results: The study population was composed of 88 (96%) males, and 4 (4%) females. The mean age of the patients was 59.1 ± 10.00 years. The lymph node metastasis was detected in 36 (%39) patients and was not detected in the remaining 56 (%61) patients. There was no association between lymph node metastasis with OPN and CAIX expression. The VEGF-A proportion score (p:0.016), intensity score (p:0.033) and total expression score (p:0.011) was significantly higher in the lymph node metastasis positive group. Discussion and Conclusion: Herein we reported that there was no association between OPN and CAIX expression with lymph node metastasis; Therefore these markers are not appropriate to evaluate the prognosis of larynx SCC. However, the VEGF-A expression was higher in lymph node positive patients and the high VEGF-A expression can be a favorable marker to evaluate the lymph node metastasis of the larynx SCC. Furthermore, our results indicate that the anti VEGF agents which are used for the treatment of many other malignancies, may be potentially useful in treatment of larynx SCC.