Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadın sağlık çalışanlarının serviks kanseri tarama testlerini yaptırmaya ilişkin bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge and practices on cervical cancer screening tests among female health care workers at the Diskapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital
  1. Tez No: 487184
  2. Yazar: ÖZGE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖRPELİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Serviks Kanseri, Kadın sağlık çalışanları, Smear, HPV, HPV aşısı, Cervical Cancer, Women health workers, Smear, HPV, HPV vaccination
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Amaç: Yaptığımız çalışmada hastanemiz kadın sağlık çalışanlarının serviks kanseri tarama testlerini yaptırmaya ilişkin bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu çalışma, 1 Mart 2017-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında hastanemiz kadın sağlık çalışanları ile yapılmıştır. Çalışmaya 500 katılımcı dâhil edilmiştir. Sağlık personeline; sosyodemografik özellikler, servikal kanser taraması, HPV ve aşılama ile ilgili bilgi ve davranışlarını ölçmek amacıyla hazırlanan anket formu yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Bulgular: Kadın sağlık çalışanlarının düzenli jinekolojik muayene yaptırma oranı %17,8, smear yaptırma oranı %37,2, HPV aşısı yaptırma oranı ise sadece %4'dür. Smear yaptırma sıklığına önerildiği gibi yılda bir diyenler %60 oranındadır. Servikal kanser bilgi kaynağı sıklıkla mezun olunan okul (%61,8) ve meslektaşlarım (%42,6) olarak cevaplanmıştır. Serviks kanseri bilgi puanı ortalaması 9,5 olarak değerlendirilmiş olup; doktorların puan ortalaması (12,0±2,7), hemşire (8,4±3,3) ve diğer sağlık çalışanlarından (7,1±4,0) yüksek hesaplanmıştır. Jinekolojik muayene/smear yaptıranlarla, yaptırmayanlar arasında bilgi puanlarında farklılık saptanmamıştır. Aşı yaptırmama nedeni olarak; katılımcıların %35,6'sı aşı hakkında bilgisinin olmadığını, %27,2'si önerilen yaş grubunda olmadığını, %11,8'i doktorunun önermediğini belirtmiştir. Kadın sağlık çalışanlarının düşük aşı yaptırma oranına rağmen çoğunluğu aşıyı yakınlarına önermektedir (%67,4). HPV aşı ücreti devlet tarafından ödenirse aşı yaptırırım diyenlerin oranı (%72,6) ise oldukça yüksektir. Sonuç: Kadın sağlık çalışanı bir sağlık eğitimcisi ve destekleyicisi olarak önemli role sahiptir. Sağlık çalışanlarında yetersiz bilgi ve tarama önerilerine uyumun düşük olması toplum üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Başta sağlık çalışanları olmak üzere toplumun geneline serviks kanseri ve tarama yöntemleri konusunda yeterli eğitimin verilmesine ve ulusal çapta tarama programının efektif olarak uygulanmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of the study was to evaluate the knowledge and attitudes of women health care workers about having cervical cancer screening tests. Methods: This descriptive study was conducted between March 1, 2017 and May 31, 2017 with our female health care workers in our hospital. 500 participants were included in the study. The questionnaire form was applied with face to face interview technique and was used to evaluate the socio demographic characteristics, cervical cancer screening, HPV and vaccination information and behaviors of the health care personnel. Results: Regular gynecological screening rate of female health workers is %17,8, smear rate is %37,2, HPV vaccination rate is only 4%. As suggested by the frequency of smear, the annual turnover rate is %60. The cervical cancer information source was frequently answered as the school graduated (%61,8) and colleagues (%42,6). The mean score of cervical cancer knowledge score was 9,5 and the average score of doctors (12,0 ± 2,7) was higher than that of nurses (8,4 ± 3,3) and other health workers (7,1 ± 4,0). There was no difference in knowledge scores among those who had gynecological examination/smear and who didn't. As the reason for not having the vaccine; %35,6 of the participants stated that they did not know about the vaccine, %27,2 stated that they were not in the recommended age group and %11,8 stated that it wasn't recommended by a doctor. Despite the low vaccination rate of women health workers, the majority of them suggest vaccination to their relatives (%67,4). If the HPV vaccination fee is paid by the government, the rate of immunization (%72,6) is quite high. Conclusion: Women's health worker has an important role as a health educator and supporter. Inadequate information on health workers and poor compliance with screening recommendations may cause adverse effects on society. There is a need for adequate training of cervical cancer and screening methods in general, especially for health professionals, and effective implementation of the national screening programe.