Pulmoner tromboemboli tanısı alan hastalarda obstrüktif uyku apne sendromu sıklığının araştırılması
The frequency of the obstructive sleep apnea syndrome in pulmonary thromboembolic diagnosed patients
- Tez No: 487183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN ALİZOROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: PTE, OUA, watch-pat, gece oksijen satürasyonu
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Obstrüktif Uyku Apne (OUA) hastalarında Pulmoner Tromboemboli (PTE) riskinin artabileceği düşünülmekle birlikte aralarındaki ilişki net değildir. OUA hastalarında bildirilen artmış hiperkoagülabiliteye yatkınlığın (artmış fibrinojen seviye-leri, platelet aktivitesi ve azalmış fibrinolitik kapasite) tromboembolik olaylara neden olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı PTE hastalarında OUA prevalansının ve özelliklerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Torasik anjiyo bilgisayarlı tomografi (BT) ya da ventilasyon/perfüzyon (V/P) sintigrafisi ile pulmoner emboli tanısı alan 45 hasta labaratuvar değerleri, demografik veriler, OUA semptomları, risk faktörleri, ek hastalık-lar açısından prospektif olarak incelendi. Hastaların hepsine watch-pat cihazı ile uyku çalışması yapıldı. Apne hipopne indeksi (AHI)>5 OUA olarak kabul edildi. OUA olan-lar ve olmayanlar özelliklerine göre karşılaştırıldı. Bulgular: PTE hastalarında OUA sıklığı %68 olarak bulundu. OUA tanılı hasta-larda kadın cinsiyet daha fazla idi (%51). Artan yaş ile OUA ağırlığı arasında pozitif korelasyon saptandı. Diyabetes Mellitus (DM) istatiksel anlamlı olarak OUA olan hasta-larda daha fazla görüldü. OUA olan hastalarda, OUA olmayan hastalara göre pulse oksimetri ile ölçülen gece oksijen satürasyonu istatiksel olarak anlamlı olarak düşük bulundu. Sonuç: Bizim çalışma bulgularımızda OUA prevelansı, PTE hastalarında normal popülasyona göre daha yüksektir. PTE hastalarında OUA'nun da risk faktörleri arasında akılda tutulması gerektiğini ve bu açıdan da sorgulanmasının hatta gereğinde noktürnal oksimetre ve/veya polisomnografi (PSG) ile tetkikinin yapılmasının yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Although it is thought that the Pulmonary Thromboembolism risk may increase in Obstructive Sleep Apnea patients, the relationship between the two is not clear. The increased susceptibility to hypercoagulability reported in Obstructive Sleep Apnea patients (increased fibrinogen levels, platelet activity and decreased fibrinolytic capacity) is thought to result in thromboembolic events. The aim of this study is to investigate the prevalence and characteristics of Obstructive Sleep Apnea in Pulmonary Thromboembolism patients. Methodology: Forty-five patients who underwent thoracic angio computed tomography or ventilation / perfusion scintigraphy for pulmonary embolism were prospectively evaluated for laboratory values, demographic data, Obstructive Sleep Apnea symptoms, risk factors, and additional diseases. All of the patients were made to sleep with a watch-pat device. AHI>5 was accepted as an Obstructive Sleep Apnea. Compared to those of Obstructive Sleep Apnea and those of non- Obstructive Sleep Apnea. Findings: The frequency of Obstructive Sleep Apnea in Pulmonary Thromboembolism patients was found to be 68%. Female gender was more common in patients diagnosed with Obstructive Sleep Apnea (%51). A positive correlation was found between increased age and Obstructive Sleep Apnea severity. Diabetes Mellitus was seen more in patients with Obstructive Sleep Apnea statistically significant. In patients with Obstructive Sleep Apnea, night oxygen saturation measured by pulse oximetry was statistically significantly lower than non- Obstructive Sleep Apnea patients. Conclusion: In our study findings the prevalence of Obstructive Sleep Apnea is higher in Pulmonary Thromboembolism patients than in the normal population. We think that Obstructive Sleep Apnea should be kept in mind among the risk factors in Pulmonary Thromboembolism patients, and that the questionnaire should be questioned and even if it is necessary, the examination with nocturnal oximeter and / or PSG will be useful. Kyewords: Pulmonary Thromboembolism, Obstructive Sleep Apnea, watch-pat, night oxygen saturation