Antisosyal kişilik bozukluğunda psikopatoloji düzeyleriyle aile işlevselliği ve çocukluk çağı travma düzeyleri arasındaki ilişki
Relation between levels of psychopathology and family functionality and levels of childhood trauma in antisocial personality disorders
- Tez No: 487186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antisosyal kişilik bozukluğu, erken yaşam zorlukları, şiddet, Antisocial personality disorder, early life adversity, violence
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Antisosyal kişilik bozukluğu ve bu bozuklukta daha ağır bir patolojiyi ifade eden psikopatinin; kişilerin psiko-sosyal gelişim dönemleri, çocukluk çağı travma düzeyleri, aile yapıları, aile bireylerinin özellikleri ve tutumları, aile işlevsellik düzeyi, uyuşturucu madde kullanımı ve suç davranışı ile ilişkisini araştırmaktır. Ayrıca ciddi psikopatiyi yordayıcı faktörlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Vaka-kontrol çalışması olarak planlanan çalışmaya, GATA Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine Eylül 2013 ile Aralık 2013 tarihleri arasında ayaktan başvuran DSM-5 tanı ölçütlerine göre, bir psikiyatri uzmanı tarafından antisosyal kişilik bozukluğu tanısı konulan 100 erkek hasta alındı. Kontrol grubu, vaka grubu ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş, tıbbi bir rahatsızlığı olmayan 98 sağlıklı gönüllüden oluştu. Veri toplama araçları olarak, sosyo-demografik veri formu, Eksen 1 ve 2 Bozukluklar Yapılandırılmış Klinik Görüşme Formu, Gözden Geçirilmiş Psikopati Kontrol Listesi, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği ve Aile Değerlendirme Ölçeği kullanıldı. Bulgular: Vaka grubu kontrol grubuyla kıyaslandığında; antisosyal kişilik bozukluğu grubunda psikiyatrik tedavi alma, intihar girişiminde bulunma, birinci derece akrabalarında adli ceza öyküsü, evden kaçma, tutuklanma, hapis cezası alma, suç işleme oranları daha yüksekti. Antisosyal kişilik bozukluğu grubunda uyuşturucu maddeye başlama yaşı (13.23±4.0) kontrol grubuna (16.33±1.84) kıyasla daha düşüktü. Antisosyal kişilik bozukluğu grubunda kontrol grubuna göre saldırganlık düzeyleri ile çocukluk çağı ruhsal travma ölçek puanları daha yüksekti. Antisosyal kişilik bozukluğu grubunda aile işlevsellik puanları, gereken ilgiyi gösterebilme dışında daha yüksekti. Antisosyal kişilik bozukluğu grubunda, lojistik regresyon analizinde; işlenen suçların çeşitliliği ve fiziksel saldırganlık düzeyleri ile psikopati düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptandı (OR= 2.966; 95% GA: 2.164-4.066), (OR= 1.133; 95% GA: 1.050-1.224). Sonuç: Antisosyal kişilik bozukluğunda daha kötü sosyo-ekonomik düzey ve daha kötü aile işlevselliği mevcuttur. Beraberinde daha fazla çocukluk travmasına maruziyet, daha yüksek saldırganlık ve psikopatik düzeyler saptanmıştır. Suç çeşitliliği ve fiziksel saldırganlık düzeyleri, psikopatik özellikler taşıyan Antisosyal kişilik bozukluğu olan bireylerin gelecekteki suç davranışını yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study is to investigate the relations between psycho-social development periods, childhood traumatization levels, family structures, characteristics and attitudes of family members, familial functionality level, narcotic drug abuse and antisocial personality disorder and psychopathy which means a heavier pathology in that disorder. Moreover, revealing the predictors of severe psychopathy is also aimed. Material and Method: The study is planned to be a Case-Control Study and 100 male patients who are diagnosed with antisocial personality disorder by a psychiatrist according to DSM-5 diagnosis criteria out of people who were present in outpatient clinic of GATA Psychiatry Department between September 2013 and December 2013, are included in the study. Control group was formed using 98 healthy volunteers with no medical disease, study and control group were matched in terms of age and gender. Socio-demographic data form, Structured Clinical Interview Form for Axes I and II Disorders, Revised Psychopathy Checklist, Buss-Perry Aggression Questionnaire, Childhood Trauma Questionnaire and Family Assessment Questionnaire were used as data collections tools. Findings: When antisocial personality disorder group is compared to control group; history of psychiatric treatment, suicide attempts, history of judicial punishment in first degree relatives, eloping, being arrested, getting prison sentences and delinquency rates are found to be higher. Starting age of abusing drugs in antisocial personality disorder group (13.23±4.0) is lower than the control group (16.33±1.84) Aggression levels and childhood psychological trauma questionnaire scores are higher in antisocial personality disorder group than control group. Family functionality scores in the antisocial personality disorder group are higher, excluding ability to show necessary affection. In the logistic regression analysis of the antisocial personality disorder group, significant relation between the variety of the committed crimes and level of physical aggression and level of psychopathy is found (OR= 2.966; 95% CI:2.164-4.066), (OR= 1.133; 95% CI:1.050-1.224). Result: In antisocial personality disorder, worse socio-economical status and worse family functionality are present. Concomitantly, more exposure to childhood trauma, higher aggression and level of psychopathy are found. Variety of crimes and level of physical aggression predict the future criminal behavior for individuals with antisocial personality disorder with psychopathic characteristics.