Açık glob yaralanmalı olgularda klinik sonuçlarımız
Clinical results in open globe injuries
  1. Tez No: 487191
  2. Yazar: MEVLÜT CELAL ÖCAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Açık glob yaralanması, Göz içi yabancı cisim, Okuler travma, Open globe injury, Intraocular foreign body, Ocular trauma
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof.Dr.N.Reşat Belger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Açık glob yaralanmalarının genel epidemiyolojik özelliklerini (yaş, cinsiyet, yaralanma mekanı, yaralanmaya neden olan ajanlar, yaralanma mekanizmaları, travma tipleri) ortaya koymak ve okuler travma sonrasında uyguladığımız tedavilerin sonuçlarını değerlendirmek. GEREÇ VE YÖNTEM Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. N. Reşat Belger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1 Ocak 2014 – 1 Ocak 2016 tarihleri arasında açık glob yaralanmasıyla hastanemize başvuran 149 hastanın dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Tüm cerrahi girişimleri hastanemizde yapılmış takiplere düzenli gelen 101 hastadan 101 göz çalışmamıza dahil edildi. Tüm olgularda işlem öncesinde ve işlem sonrası son kontrollerinde görme keskinliği ölçümü ve rutin oftalmolojik inceleme yapıldı. Fundusun seçilemediği olgularda rutin oftalmolojik incelemeye ilave olarak oküler ultrasonografi (USG) yapıldı. Göz içi yabancı cisim (GİYC) şüphesi olan olgular orbital bilgisayarlı tomografi ile değerlendirildi. Primer cerrahi işlem olarak primer sütürasyon ve gerekli olgularda ek cerrahi girişimler uygulandı. Cerrahi işlemler esnasında ve sonrasında oluşan komplikasyonlar kaydedildi. BULGULAR Olguların ortalama yaşı 27,08±15,36 yıl olarak saptandı. Ortalama takip süresi 12,84± 9,04 ay olarak bulundu. Olguların 86'sı erkek (%85,1) 15'i kadın (%14,9) idi. Yaralanmaya en sık neden olan ajanlar demir (%21,8) ve cam (%17,8) olarak saptandı. Olguların 63'ünde (%62,4) yaralanma zon 1'de, 17'sinde (%16,8) ise zon 2'de tespit edildi. Olguların 72'si (%71.3) penetran, 19'u (%18,8) göz içi yabancı cisim, 9'u (%8,9) rüptür, 1'i ise (% 1) perforan yaralanma olarak belirlendi. Olguların başlangıç görme keskinlikleri (BGK) ortalaması 0,10±0,23 iken son görme keskinlikleri (SGK) ortalaması ise 0,38±0,37 bulundu. BGK ve SGK arasında anlamlı pozitif korrelasyon saptandı. Takipler esnasında 4 hastada (%4) posttravmatik glokom, 11hastada (%11) da ise fitizis bulbi gelişimi saptandı. SONUÇ Açık glob yaralanmalarında en sık neden, koruyucu gözlük kullanmamaya bağlı oluşan iş kazalarıdır. Açık glob yaralanmalı olgularda primer cerrahinin zamanlaması prognoz açısından önemlidir. Bu olgularda, başlangıç görme keskinliği düzeyleri ile son görme keskinliği düzeyleri arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine the general epidemiological characteristics of open globe injuries (age, sex, location of injury, injurious agents, injury mechanisms, types of trauma) and to evaluate the outcomes of treatments after ocular trauma. Material and Methods: Files of 149 patients who applied to our hospital with open globe injury between January 1, 2014 and January 1, 2016 were examined retrospectively at University of Health Sciences Prof. Dr. N. Reşat Belger, Beyoglu Eye Education and Research Hospital. All surgical interventions included 101 patients from 101 patients who received regular visits to our clinics.Visual acuity measurement and routine ophthalmologic examination were performed in all cases before and after the procedure. Ocular ultrasonography (USG) was performed in addition to routine ophthalmologic examination in cases where fundus was not available. Intraocular foreign body (GCS) was suspected to be diagnosed by orbital computerized tomography.Primary suturing was performed as primary surgery and additional surgical procedures were applied in necessary cases. Complications was recorded during and after surgical procedures. Results: The mean age of the cases was 27,08 ± 15,36 years. Mean follow-up time was 12.84 ± 9.04 months. Eighty-two of the cases were male (85,1%) and 15 were female (14,9%). The most common causative agents were iron (21.8%) and glass (17.8%). In 63 (62.4%) cases, injury was detected in zone 1 and 17 (16.8%) in zone 2. Penetranine was detected in 72 (71.3%) cases, 19 (18.8%) intraocular foreign body, 9 (8,9%) rupture and 1 (1%) perforated injury.The mean initial visual acuity of the cases was 0,10 ± 0,23 and the final visual acuity average was 0,38 ± 0,37. There was a significant positive correlation between initial visual acuity and final visual acuity.Posttraumatic glaucoma in 4 patients (4%) and phytisis bulbi development in 11 patients (11%) was recorded. Conclusion: The most common cause of open globe injuries is work accidents due to not wearing protective glasses. In open globe injured cases, the timing of the primary surgeon is important for the prognosis. In these cases, there is a strong relationship between initial visual acuity levels and final visual acuity levels.