Pediatrik oküler travma sonuçlarımız
Outcomes of pediatric ocular trauma
- Tez No: 941315
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, görme keskinliği, göz yaralanmaları, penetran yaralanmalar, prognoz, retina dekolmanı
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışma, Haziran 2020 – Aralık 2024 tarihleri arasında kliniğimizde değerlendirilen pediatrik oküler travma olgularının demografik ve klinik özelliklerini, yaralanma tiplerini, cerrahi yaklaşımlarını ve görsel sonuçlarını incelemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan araştırmaya, travma anında ≤ 16 yaş olan ve ≥ 6 ay takip edilebilen 109 çocuğun 109 gözü dâhil edildi. Olgular Birmingham Eye Trauma Terminolojisi (BETT)'ne göre açık glob yaralanması (AGY) veya kapalı glob yaralanması (KGY) olarak sınıflandırıldı. Demografik veriler, yaralanmanın zonu/etiolojisi, ön-arka segment bulguları, cerrahi zamanlaması-türü, OTS/POTS skorları, komplikasyonlar ve başlangıç-son logMAR görme keskinlikleri kaydedildi. Bulgular: Olguların %66,9'u AGY, %33,1'i KGY idi; erkek/kız oranı 2,3/1'di. Genel yaş ortalaması 8,9 ± 5,1 yıl olup AGY grubunun yaş ortalaması KGY grubuna göre anlamlı derecede daha düşüktü(p=0,011). En sık etiyoloji kesici-delici cisim kaynaklı penetran yaralanmaydı (%57,0). AGY'de korneal laserasyon (%72,6), iris prolapsusu (%45,2) ve travmatik katarakt (%28,8) başlıca ön segment bulguları; vitreus hemorajisi (VİH, %19,2) ve retina dekolmanı (RD, %13,7) en sık arka segment lezyonları olarak saptandı. KGY'de hifema (%52,8) ve kommosyo retina (%27,8) baskındı. AGY grubunda cerrahi müdahale oranı yüksek olup olguların %77,2'sine ilk 24 saat içinde cerrahi uygulandı. Başlangıç logMAR AGY'de 1,65 ± 0,90, KGY'de 1,12 ± 0,95'ti (p = 0,023). Başarılı görsel sonuç (nihai görme keskinliği logMAR ≤ 1,0) AGY grubunda %75, KGY grubunda %83 oranında elde edildi. Düşük başlangıç görme keskinliği, afaki, hifema, VİH ve RD varlığı kötü prognostik faktörler olarak belirlendi. Serimizde endoftalmi gelişen olguya rastlanmadı. Sonuç: Pediatrik oküler travmaların çoğu küçük erkek çocuklarda görülen penetran açık-glob yaralanmalarıdır. Tanıdaki gecikme ve ambliyopi riski göz önüne alındığında, ilk 24 saatte primer onarım, afakinin önlenmesi ve eşzamanlı ambliyopi-refraktif rehabilitasyon görsel prognozu belirleyen kritik adımlardır. Düşük başlangıç görmesi, düşük OTS/POTS skoru, hifema, VİH ve RD olumsuz belirteçlerdir; buna karşın erken, hedefe yönelik ve multidisipliner yaklaşım sekonder komplikasyonları azaltabilir ve anlamlı görsel kazanım sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the demographic and clinical characteristics, injury types, surgical approaches and visual outcomes of pediatric ocular trauma cases evaluated in our clinic between June 2020 and December 2024. Materials (Patients) and Methods: This retrospective study reviewed 109 eyes of 109 patients aged ≤ 16 years who were followed for at least six months. Injuries were classified as open-globe injury (OGI) or closed-globe injury (CGI) according to the Birmingham Eye Trauma Terminology. Recorded variables included age, sex, injury zone and etiology, anterior- and posterior-segment findings, timing and type of surgery, Ocular Trauma Score (OTS), Pediatric OTS (POTS), complications and baseline/final logMAR visual acuities.