Anormal uterin kanama sınıflamasında klasik terminoloji ile fıgo palm-coein sisteminin karşılaştırılması
Comparison of figo palm-coein system and classical terminology in abnormal uterine bleeding
- Tez No: 487198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADIMAN KIYKAÇ ALTINBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anormal uterin kanama, PALM-COEIN, klasik terminoloji, menoraji, Abnormal uterine bleeding, PALM-COEIN, classical terminology, menorrhagia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Anormal uterin kanama (AUK) nedeniyle opere edilen olguların patoloji sonuçları ve preoperatif klasik terminolojileri karşılaştırılarak PALM-COEIN sisteminin PALM subgrubu ile klasik terminolojinin karşılaştırılması amaçlandı. Klasik terminolojide kullanılan terimler menoraji, metroraji, menometroraji, hipermenore, polimenore ve disfonksiyonel uterin kanama (DUK)'dır. PALM-COEIN klasifikasyon sistemi 9 temel kategoride toplanmış olup PALM-COEIN: polip, adenomyozis, leiomyom, malignensi ve hiperplazi, koagülopati, ovulatuvar disfonksiyon, endometriyal disfonksiyon, iatrojenik ve başka şekilde sınıflanmamış; akronimine göre ayarlanmıştır. Hastalar, reprodüktif çağda, gebe olmayan, postmenopozal olmayan, preoperatif son 3 ayda sistemik hormonal kontrasepsiyon veya başka hormonal tedavi almamış olan, dosya taramalarında eksik medikal geçmişi olmayan kadınlar idi. Hastaların preoperatif klasik terminoloji tanımlamaları, postoperatif patoloji sonuçlarının PALM-COEIN klasifikasyon sistemine göre sınıflanması sonrası birbiriyle karşılaştırıldı. Retrospektif kohort içerisinde, menoraji terimini kapsayan 16, metroraji terimini kapsayan 9, menometroraji terimini kapsayan 20 farklı patolojik etyoloji kombinasyonu saptandı. Klasik terminoloji sisteminin hasta ve klinisyenin algısına göre göreceli olarak değişiklik gösterebilen, kullanımı zor, etyolojiyi belirleme konusunda yetersiz kalan sınıflaması yerine, objektif PALM-COEIN sisteminin kullanılması tanı ve tedavinin daha hızlı ve etkili planlanmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to compare the PALM subscale of the PALM-COEIN system with the classical terminology by comparing postoperative pathologic results and preoperative classical terminology of cases with abnormal uterine bleeding (AUB). Terms used in classical therminology were menorrhagia, metrorrhagia, menometrorrhagia, hypermenorrhea, polymenorrhea and dysfunctional uterine bleeding (DUK). The PALM-COEIN classification system has been grouped into 9 basic categories as: polyp, adenomyosis, leiomyoma, malignancy and hyperplasia, coagulopathy, ovulatory dysfunction, endometrial dysfunction, iatrogenic and not otherwise classified; and it is adjusted to PALM-COEIN acronym. Patients were women at their reproductive ages; non-pregnant women; none were postmenopausal; who did not have systemic hormonal contraception or other hormonal therapy in the last 3 months and with no missing medical data. Preoperative classical terminology definitions of patients were compared with the classification of postoperative pathology results according to PALM-COEIN classification system.Within the retrospective cohort, 16 different combinations of pathological etiology were identified to be covered by the term menorrhagia, 9 by the term metrorrhagia, 20 by the term menometrorrhagia. The use of the objective PALM-COEIN system will provide faster and more effective diagnosis and treatment planning, rather than the classical terminology system that is difficult to use and inadequate to determine the etiology, which can vary relatively to the perception of the patient and the clinician.