Juvenil miyoklonik epilepsi hastalarında mizaç özellikleri ve çocukluk çağı travmaları ile hastalık özelliklerinin araştırılması
Investigation of the relationship between temperement profiles, childhood trauma and disease characteristics in patients with juvenile myoclonic epilepsy
- Tez No: 487199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ERDOĞAN TAYCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Psikiyatri, Neurology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Juvenile myoclonic epilepsy, temperament, Childhood traumas, Depression, Anxiety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç: Epilepsi kişinin günlük yaşam aktivitelerini, işlevselliğini bozan ve yaşam kalitesini ileri derecede etkileyen yaygın görülen kronik nörolojik bir hastalıktır. Çocukluk çağı travmaları psikiyatrik ve tıbbi pek çok hastalığın gelişiminde veya tetiklenmesinde çok önemli etkenler olarak gösterilmekte. Aynı şekilde çocukluk çağı travmaları mizaç ve kişilik gelişiminde kritik bir role sahiptir. Amacımız epilepsi hastalarında sık görülen mizaç paternleri ve özelliklerinin, bu hastalarda çocukluk çağı travmaları ile ilişkilerini tespit etmek ve hastalık gidişatı ile bunlar arasındaki ilişkileri incelemektir. Yöntem: Çalışma, Haydarpaşa Numune Hastanesi Nöroloji Kliniği Epilepsi Polikliniği'ne başvurup epilepsi tanısı konmuş ve takip listesinde olan, çalışmaya katılmayı kabul eden 38 gönüllü hasta ile yürütüldü. Tüm katılımcılara yapılandırılmış SCID-I görüşmesi, TEMPS-A ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği(ÇÇTÖ), Beck Depresyon Ölçeği(BDÖ) ve Beck Anksiyete ölçeği(BAÖ) yanı sıra sosyodemografik ve hastalık özellikleri formu uygulandı. Bulgular: Juvenil Miyoklonik Epilepsi(JME) hastalarının hastalık süresi ile depresyon ve anksiyete değerleri arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Yine JME hastalarının ÇÇTÖ kesme puanın göre eşik altı ve eşik üstü olarak belirlenen gruplarında TEMPS-A ölçeği ile alt ölçek puanları karşılaştırıldığında, her iki grubun depresif mizaç ve irritabl mizaç puanları açısından farklılık gösterdiği belirlendi. Duygusal ihmal alt ölçeği ile BDÖ arasında anlamlı bir ilişki sptanmıştır. Aynı iki grup arasında BDÖ puanlarında da anlamlı farklılık saptandı. Çocukluk çağı travmaları alt ölçeği fiziksel istismar ile nöbetsiz geçen sürenin toplam hastalık süresine bölümünden elde edilen iyilik oranı arasında anlamlı ve ters yönlü biri ilişki tespit edildi.Toplam hastalık süresi ile BDÖ ve BAÖ arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişki bulundu. BDÖ ile, irritabl mizaç, depresif mizaç, siklotimik mizaç ve anksiyöz mizaç arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. BAÖ ile irritabl mizaç, depresif mizaç, siklotimik mizaç ve anksiyöz mizaç arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptandı. Sonuç: Juvenil miyoklonik epilepsi hastalarında toplam hastalıkla geçen yaşam süresi uzun olanlarda daha çok depresif semptomlar ortaya çıkmaktadır. Juvenil miyoklonik epilepsi hastalarında mizaç özellikleri, bu hastaların çocukluk çağı travmaları ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Background and aims: Epilepsy is a common chronic neurological disorder that disrupts the daily life activities, functioning of the person and affects the quality of life in the future. Childhood traumas are very important factors in the development or triggering of many psychiatric and medical diseases. Likewise, childhood traumas have a critical role in temperament and personality. Our aim is to investigate the relationship between common temperament patterns and traits in epilepsy patients, and their relationship with childhood traumas. Method: The study was conducted with 38 volunteer patients who were admitted to Haydarpaşa Numune Hospital Neurology Clinic Epilepsy Polyclinic.They are diagnosed as epilepsy and placed in the follow-up list and they accepted to participate in the follow-up list. All participants had a form of sociodemographic and disease features, as well as a structured SCID-I interview, the TEMPS-A scale, the CBT, the Beck Depression Scale (BDI) and the Beck Anxiety Scale (BAI). Results: There was a significant relationship between depression and anxiety values in Juvenile Myoclonic Epilepsy (JME). When the subscale and subscale scores of the JME patients were compared with the subscale scores of the TEMPS-A scale, it was determined that the two groups differed in terms of depressive temperament and irritable temperament scores. A meaningful relationship between emotional neglect subscale and BDI was abolished. There was also a significant difference in BDI scores between the two groups at the same time. In the treatment of childhood diseases, there was a significant positive correlation between BDI and BAI. With BDI, a moderately significant relationship was found between irritable temperament, depressive temperament, cyclothymic temperament and anxious temperament. A moderately significant relationship was found between IBS and irritable temperament, depressive temperament, cyclothymic temperament and anxious temperament. Conclusion: Time in patients with juvenile myoclonic epilepsy. The longer ones are more depressed. Temperament traits in juvenile myoclonic epilepsy patients are associated with childhood trauma in these patients.