Miyokard infarktüsü geçiren bireylerin diyetlerine ilişkin bilgi ve uygulamaları
The Applications and knowledges about diet of patients who were diagnosed with myocardial infarctus
- Tez No: 48720
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TÜLİN BEDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Miyokard infarktüsü, diyet tedavisi. iv, Myocardial Infarction, Diet therapy
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Araştırma Zonguldak Sosyal Sigortalar Kurumu ve Devlet Hastanelerine başvuran akut miyokard infarktüsü tanısı alıp, taburcu olan bireylerin diyetlerine ilişkin bilgi, uygulama ve uygulamada karşılaştıkları güçlükleri saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Altı ay süresince (Eylül 1995-Şubat 1996) Sosyal Sigortalar Kurumu ve Devlet Hastanelerine yatarak akut miyokard infarktüsü tanısı alan ve 1.5 ay sonra (Ekim 1995-Nisan 1996) ikinci kez kontrole gelen veya ev ortamında ziyaret edilen 70 hasta örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak hastaların tanıtıcı özellikleri, diyet ile ilgili bilgi, uygulama ve uygulamada karşılaştıkları güçlüklere ilişkin soruların yer aldığı soru kağıdı kullanılmıştır. Elde edilen veriler yüzdelik, Ki-Kare ve Fisher Kesin Ki-Kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucuna göre hastaların %80'inin diyetine ilişkin“yetersiz”%20'sinin ise“orta derecede yeterli”bilgi puanı aldığı saptanmıştır.“Yeterli”bilgi puanı alan hastaya rastlanmamıştır. Hastaların uygulama puan ortalaması ise 91 (x=91) olup; %54'ü ortalamanın üzerinde %46'sı ise ortalamanın altında uygulama puanı almıştır. Hastaların bilgi puanlarının oldukça düşük, uygulama puan ortalamalarının ise yüksek olduğu görülmüştür. Hastaların tanımlayıcı özellikleri ile bilgi ve uygulama puanlan arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; Eğitim, durumu, ekonomik durumu, eşinin eğitimi, bilgi durumu, bilgiyi aldığı yerin hastaların bilgi puanını, ekonomik durumun ise uygulama puanını etkilediği saptanmıştır. Hastaların diyetlerini uygularken lezzet alamadıkları için en fazla tuzu kısıtlamada güçlük çektikleri belirlenmiştir. Araştırmanın sonunda elde edilen sonuçlar doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has been planned as descriptive with the purpose of determining the knowledge, application and difficulties about the diets of the patients who were diagnosed with miyocardial infarctus and than discharged from the Social Insurance Hospital and State Hospital in Zonguldak. The sample of the study consists of 70 patients who were diganosed with myocardial infarctus, in the above mentioned hospitals between the period of 6 months (September 1995-February 1996) and who came for control 1.5 months later (October 1995-April 1996). For data collection, questionnaires constituting of questions about the background characteristics of the patients and their knowledge and application of their diets and the problems faced while applying these diets. For the evaluation of the data collected, percentages, qhi-square test and Fisher's exact test were used. According to the results of the study, it was observed that 80% of the patients' knowledge level grade about their diets were“inadequate”while 20% received knowledge level of“intermediate adequacy”. None of the patients have received edaquate level. The average of the application points of the patients was 91 (x=91) while 54% of the average points were over the average, whereas 46% were below the average. It was also observed that knowledge level of the patients were quite low while their application points were quite high. When the relation between the background characteristics of the patients and their knowledge and application points were evaluated, it was determined that the knowledge points of the patients were influenced by their education level and economic status as well as their spouses' education and knowledge level and the source of information while the application points of the patients were influenced by their economic status. Another important finding of the study was that the patients faced major problems in limiting the proportion of salt in their diets. Proper recommendation were proposed according to the results of the study.