İlk kez akut miyokard infarktüsü geçiren bireylerin tıbbi yardım isteme konusunda nasıl karar verdiklerinin incelenmesi
A study on how the people having experienced myocardial infarction for the first time decide to seek treatment
  1. Tez No: 281936
  2. Yazar: TUĞBA YARDIMCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Akut miyokard infarktüsü, hemşirelik, hastane öncesi gecikme, tıbbi yardım arama, karar verme, teori üretme, acute myocardial infarction, nursing, prehospital delay, seeking treatment, decision making, grounded theory
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: İlk kez akut miyokard infarktüsü (AMI) geçirmiş hastaların semptomları başladıktan sonra tıbbi yardım istemeye nasıl karar verdiklerini açığa çıkarmaktır.Yöntem: Teori üretme tekniği kullanılarak yapılan bu niteliksel araştırma Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi kardiyoloji kliniğinde yürütülmüştür. Örneklem seçimi maksimum varyasyon tekniği ile yapılmıştır. İlk kez AMI geçirmiş 30 hasta çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler ?yarı yapılandırılmış görüşme formu? kullanılarak ?derinlemesine görüşme? yöntemiyle toplanmıştır. Görüşmelerin tamamı hastalardan izin alındıktan sonra ses kayıt cihazına kayıt edilerek yapılmıştır. Veriler ?tümevarım-içerik analizi? yöntemi ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Çalışmada hastaların tıbbi yardım aramaya karar verme süreleri ortalama yedi saat (436,67dk), ortanca süre ise 90 dakika olarak bulunmuştur. Çalışmanın sonucunda ?normal olmama duygusu? ve ?durumun yaşamsal olduğunu düşünme? olmak üzere iki ana tema ortaya çıkmıştır. Tıbbi yardım aramaya karar vermenin, semptomların ciddi olarak algılanması, semptomları yönetememe, korku ve dış faktörler ile oluşan bir süreç olduğu bulunmuştur.Sonuç ve Öneriler: Bu çalışmanın sonucu yardım aramaya karar vermede semptomları tanımanın önemini göstermektedir. Bu nedenle topluma, koroner arter hastalığı tanısı olan bireylere ve ailelerine akut miyokard infarktüsü semptomları ve erken tıbbi yardım almanın önemi konusunda eğitim programları geliştirilmesi ve basın-yayın destekli bilinçlendirme kampanyalarının düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To explore how the patients with first time acute myocardial infarction make decision to seek treatment after the symptoms have started.Method: This research is a qualitative study and was performed by using the grounded theory design. It is carried on in the clinic of cardiology in Dokuz Eylul University Hospital. Maximum variation sampling technique is performed. 30 patients who have first AMI forms the sample of this study. The data are gathered with the method of `in-depth interview? using `semi-structered interview form?. All of the interviews are recorded after having get permission from the patients. Data are assessed through the method of `inductive-content analysis?.Findings: In this research it is found that the average and median latency of the patients is stated respectively as seven hours (436,67min.) and 90 minutes. According to the results we found that; severity of the pain, persists for a long time, unexpected pain, adding new symptoms, ineffective actions, association with heart, fear of death, fear of disability, the insistence of others, experiences related heart attack gained from relatives and having information about heart attack are encouraged the patients to seek treatment..Conclusion and Recommendation: If patients want to get medical treatment in the early period, they should be aware of the situation. In general society, in particular coronary artery disease by targeting individuals with AMI symptoms and the importance of early treatment programs should be developed. Media campaigns can be useful. There is a need for researches that examine the society's perception of health problems.