Okul çağı çocuklarının beslenme, ağız ve genel vücut hijyenine ilişkin uygulamaları ve var olan sağlık sorunlarının belirlenmesi
Practices of students for the hygiene of mouth and total body and related problems which may arise
- Tez No: 48721
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HİCRAN ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Okul çocuğu, beslenme, diş sağlığı, hijyen, okul sağlığı hemşireliği iv, School child, dental health, hygiene, school nursing
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Araştırma öğrencilerin beslenme, ağız ve genel vücut hijyenine ilişkin uygulamaları ve var olan sorunları belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara ili Keçiören belediyesi sınırlan içindeki ilkokullar oluşturmaktadır. Keçiören ilçesindeki bu okullardan düşük, orta ve yüksek olmak üzere sosyo ekonomik yönden farklı 3 bölgeden basit rasgele örneklem yöntemi ile birer okulun 2 şer tane beşinci sınıfları örnekleme alınmıştır. Düşük sosyoekonomik bölgeden 75, orta sosyoekonomik bölgeden 79 ve yüksek sosyoekonomik bölgeden 128 olmak üzere toplam 282 beşinci sınıf öğrencisi örneklemi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından literatüre dayanılarak hazırlanan anket ve değerlendirme formu kullanılmıştır. Araştırmanın ön uygulaması araştırma kapsamı dışında kalan ilkokullarda 24 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Veriler bilgisayarda değerlendirilmiş ve tablolaştınlmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve ki-kare testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin öğünleri düzenli olarak yemedikleri ve yemeyenlerin oranının düşük sosyoekonomik bölgede daha fazla olduğu belirlenmiştir. öğrencilerin hemen hepsinin öğün aralarında besin tükettikleri ve en fazla tüketilen besinin meyve ve süt-yoğurt olduğu saptanmıştır. Gofret, çikolata gibi besinlerin düşük sosyoekonomik bölgede diğer iki bölgeye göre daha fazla tüketildiği görülmektedir, öğrencilerin reklamlardan etkilenerek en fazla satın aldığı yiyeceğin cips olduğu saptanmıştır. Aneminin önemli bir sorun olduğu ve düşük sosyoekonomik bölgede arttığı belirlenmiştir. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun normal boy ve kiloya sahip oldukları saptanmıştır. öğrencilerde diş hijyeninin yetersiz ve diş çürüğü probleminin önemli boyutlarda olduğu görülmektedir. Diş çürüğü düşük sosyoekonomik bölgede daha fazladır. Yapılan genel vücut hijyeni değerlendirmesinde düşük sosyoekonomik bölgedeki öğrencilerin hijyen durumlarının diğer iki bölgeye göre oldukça yetersiz olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study is planned to be descriptive with the purpose of determining the practices of students for the hygiene of mouth and total body and the related problems which may arise. The universe of the study is the primary schools within the boundaries of Keçiören municipality of the province Ankara. From 3 different socio-economic region (poor, fair and high) 2 last year classes of every school are included in the sample of the study and they are selected by using simple random sampling method. The sample of the study are 282 last class students of primary schools, 75 of which are from the regions of poor socioeconomic conditions while 79 are from fair conditions and 128 are from regions with high socio-economic conditions. Data were collected by using special questionnaiers and forms prepared by the researchers, being based on the literature. The pretest is conducted on 24 students who are not included in the sample of the study. Data collected is evaluated and tables are formed in computers. Percentages and qhi-square test are used for the evaluation of data collected. As a result of the study, it was determined that the students do not consume their meals regularly and that the ratio of the non-consumers was higher in lower socio economic classes. It is also observed that most of the students eat something between the main meals, and fruits and milk-yoghurt are the most common food consumed in-between the main meals. It is also seen that gofret and cholates are more likely to be consumed in larger amounts. Another important finding is that advertisement effect students a lot a potatoes chips is the food which is bought by the students as a result of the effects of adver tisements. It is determined that anemia is an important problem and that this problem is more severe in regions of lowersocio-economic status. Another important finding is that almost all the children's measurements of weight and height are within the normal ranges. It is also observed that teeth and mauth hygiene is unadequate among students and the occurance of tooth decay is high. Tooth decay is more common regions of low socio-economic status. When the total body hygiene is evaluated, it is observed that hygiene level is lower among the students from the low socio economic region compared to other two regions. Appropriate proposals are suggested in relation to the findings of the study.